2019-05-10 Vägen mot hållbarhet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/05/abb-.jpg

Vägen mot hållbarhet

Erik Persson, Digital lead Power Grids på ABB. Foto: ABB
Erik Persson, Digital lead Power Grids på ABB. Foto: ABB
Energi
Reportage

Energiomställningen driver på en snabb förändringstakt i Sverige. För att Sverige ska kunna förverkliga klimatmålen behövs smartare och snabbare lösningar. Det är en av anledningarna till att ABB och Göteborg Energi nyligen har inlett ett strategiskt samarbete för ett hållbarare Energisverige.

Starkare tillsammans är ledorden när ABB och Göteborg Energi bestämde sig för att samarbete med varandra.
– Vi insåg att vi båda sitter på kompetenser värdefulla för varandra. I den tid som råder, tillsammans med energiomställningen och klimatmålen, ser vi samarbetet som en grundförutsättning. För att kunna bli så snabbfotade som samtiden kräver kommer vi behöva sitta i en mycket tightare dialog med våra kunder och även kundens kund, säger Erik Persson, Digital lead Power Grids på ABB.

Ulf Hagman, Utvecklingschef från Göteborg Energi (GE), håller med och lyfter vikten av att lära av varandra.
– För GE:s del är detta ett strategiskt viktigt samarbete med en industriell och kompetent aktör, där vi tillsammans kan utmana och lära av varandra, utveckla nya verktyg, arbetssätt och produkter/tjänster. Vi ser flera möjligheter att hitta nya värden och att kunna utnyttja styrkan i en samlad kompetens och erfarenhet tillsammans. GE har en stor mängd data, kompetenser och praktisk erfarenhet som kan växlas upp i ett samarbete med rätt fokus.

Foto: ABB

Viktigt med samarbeten

Båda aktörerna ser ett stort behov av smartare och snabbare lösningar på marknaden idag och framöver.
– GE ser att ABB har en professionalitet i sitt sätt att samverka och söka gemensamma möjligheter, och tycker att en öppen attityd och nyfikenhet har präglat dialogen. Den snabba tekniska utvecklingen gör att samarbeten av detta slag kommer att bli väldigt mycket viktigare framöver och något som GE vill jobba mer med inom olika områden. Att vara i ”framkant” är inget egensyfte i sig men att generera ömsesidigt värde är absolut avgörande och det är där vi fokuserar, säger Ulf Hagman.

– Göteborg Energi är ett väldigt kompetent företag och en jätteviktig kund till oss och står även i framkant utvecklingsmässigt. Samhällsutvecklingen kommer behöva gå mer mot ett win-win-win-tankesätt. Där både ABB, Göteborg Energi och slutkunden får ut nytta av det hela. Där är vi inte riktigt idag, fortsätter Erik Persson.

Kommer att bli det nya ”normala”

I skrivande stund har ABB och Göteborg Energi tillsammans identifierat några områden att inleda med som de tror har potential för båda parter och kommer att genomföra en del pilotprojekt.

– Här kommer vi fördjupa dialogen och testa arbetssätt för att öka takten tillsammans. Rent krasst tror jag att det här kommer att vara det nya normala sättet att arbeta med partners framåt. ”The pace of innovation” har hela tiden ökat. Vi kommer behöva vara mer snabbfotade för att hitta marknadslösningar i den här eran.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!