Energi
2 min lästid

Samarbete för en fossilfri framtid

2:a april 2019, 15:34
Samarbete för en fossilfri framtid
Mikael Staffas och Magnus Hall. Foto: Boliden
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Vattenfall AB och Boliden AB har tecknat ett samarbetsavtal om teknikutveckling inom elektrifiering av gruvor och smältverk, cirkulär ekonomi samt fossilfrihet. Avtalet, som sträcker sig över fyra år, inkluderar även batterilösningar med syfte att stötta elnätet och optimera elförbrukningen.

Vattenfall och Boliden är engagerade i övergången till ett hållbart samhälle vilket innebär ett minskat beroende av fossila bränslen. Det nya fyraåriga strategiska avtalet innebär att bolagen vill utveckla affärsmässiga lösningar med batterier, solceller, elektrifierade transporter och återvinning av nya generationens bilbatterier.

– Det är mycket positivt att Vattenfall och Boliden kan göra det här tillsammans. Det kommer att kräva ett teknikskifte och investeringar i nya lösningar men möjligheterna finns där för båda företagen. Industriella partnerskap av den här sorten är mycket viktiga för vägen framåt mot elektrifiering av industrin och ge möjlighet till ett fossilfritt liv inom en generation, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall i ett pressmeddelande.

“Mycket viktig del av lösningen”

– Boliden är en av Europas största aktörer inom basmetaller. Dessa metaller utgör en mycket viktig del av lösningen för att nå ambitiösa klimatmål i samhället. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att vi driver utvecklingen framåt inom råvarusektorn och identifierar affärsmässiga lösningar och processer för både gruvdrift och återvinning som bidrar till stärkt konkurrenskraft, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden.

Boliden har verksamhet inom gruvor och smältverk i Sverige, Finland, Norge och Irland. De huvudsakliga källorna till fossila utsläpp inkluderar dieselfordon, processvärme och koks som reduktionsmedel. Inom samtliga områden kan fossilfri elektricitet vara en viktig del av lösningen. Vattenfall kan som teknikoberoende partner utvärdera och möjliggöra införandet av fossilfria teknologier, till exempel el- och laddinfrastruktur för transporter och gruvdrift.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0