2019-02-19 Välkomnad vindpark i Lehtirova https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/02/lechtirova-webb-vindkraft.jpg

Välkomnad vindpark i Lehtirova

OX2, vindkraft, Lechtirova
Foto: OX2
Energi
Reportage
Vindkraft

Mellan Kompelusvaara och Ullatti har OX2 har påbörjat byggnationen av en vindkraftsanläggning. Mitt i området ligger toppen Lehtirova som har fått ge namn åt vindkraftsprojektet, som med sina 41 vindkraftverk ska levereras över till kund 28 december.

I skrivande stund är det endast fyra turbiner kvar som ska installeras.

– Vi är alldeles i sluttampen just nu. Från början hade vi faktiskt ansökt för 85 verk, vi fick tillstånd för 50 och nu omfattar parken 41 turbiner från Vestas typ V126-3.6 MW med navhöjder på 121 meter. Vindparkens årliga elproduktion uppskattas till 490 GWh, berättar Byggprojektledare, Björn Olofsson

Byggnation inleddes i oktober 2016 med avverkning av skog, justering av befintliga vägar samt anläggning av kompletterande nya vägar till projektplatsen. Juni 2017 inleddes arbetet med gjutning av fundament och juni 2018 var det dags för turbinleverans och montering av vindkraftverken.

10 mil väg

Projektet har rullat på bra utan större störningar. Det var snarare i uppstartsfasen som själva terrängen bjöd på utmaningar.

– Vi har byggt nästan 10 mil ny väg och ett väldigt stort elnät. Det är bel det som är utmärkande för det här projektet, att det är väldigt geografiskt utspritt. Det krävs mycket väg och elnät för att få till parken med 41 verk.

Något som också hör till ovanligheterna är att fyra av fundamenten är pålade.

– Marken är ganska porös vilket gjorde att vi behövde påla fyra av fundamenten. Det har jag aldrig varit med om i Norrland förut, det var en ny erfarenhet. Annars har vi använt oss av gravitationsfundament.

Välkomnat bygge

Björn Olofsson berättar också att samarbete med alla inblandade och berörda har gått riktigt bra, både med entreprenörer, lokalbefolkning, samebyar med mera.

– Samarbetet med myndigheterna har också gått bra. Det är värt att nämna att det har varit en väldigt positiv stämning.

Den största delen av elen är såld på ett långt kontrakt till Google.

 

Artikeln publicerades första gången i Energi & Industri #4 2018. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!