2019-01-15 Nu byggs Skallböle om https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/01/skallbole-af-statkraft-vladimir-lopez.jpg

Nu byggs Skallböle om

Ögonblicksbild över arbetet på Skallböle. Foto: Vladimir Lopez
Ögonblicksbild över arbetet på Skallböle. Foto: Vladimir Lopez
Energi
Reportage
Vattenkraft

Vattenkraftsanläggningen Skallböle väster om Sundsvall får sig en rejäl upprustning. Efter tio år av projektering är nu projektet igång.   

Bakgrunden till projektet grundar sig i nya dimensionerande flöden framtagna av SMHI. Eftersom Skallböles kapacitet inte motsvarade de nya flödena beslutade Statkraft att optimera anläggningen. ÅF togs in som projekteringskonsult och tillsammans med Statkraft arbetar aktörerna för att öka dammsäkerheten ytterligare.

– Vi genomförde allt från förstudier, modellförsök i labb och med miljökonsekvensbeskrivningar, till detaljprojektering som vi sitter med nu. Vi har även varit med och tagit fram den anläggningsmodell vilken användes för att genomföra flödestester på i Tyskland, berättar Mårten Janz uppdragsledare på ÅF och fortsätter:

– Något som är unikt för projektet är att vi bygger på en damm som är i drift under byggnationen. Det är lite speciellt och påtagligt nu när vi håller på att avsluta leveransen av bygghandlingarna. Vårt arbete i stort omfattar en bred samling av discipliner. Allt från betong, geoteknik, hydraulik, miljökonsulter och så vidare. Det är alltid roligt att kunna erbjuda ett helhetsgrepp.

100 ton ny lucka

Thomas Mikaelsson, projektledare från Statkraft berättar om själva byggnationen.

– Det är mittenluckan (lucka nummer 2) som ska göras om från sektorlucka till segmentlucka. Samtidigt blir den nya luckan större (12 x 15 meter) och kommer kunna släppa genom betydligt större flöden. Luckan i sig väger omkring 100 ton och levereras i två delar. Den tillverkas utanför Östersund, Vaplan – jag tycker att det är bra luckan tillverkas i Sverige.

Förutom en ny lucka ska flera dammsäkerhetshöjande åtgärder genomföras.  Arbetet har hittills flutit på bra.

– Samarbetet med entreprenörer och projektörer har gått mycket bra. Förutom tur med väder och vind, är samarbetet en förutsättning i sådana här stora projekt, där man måste vara flexibel och öppen för andra lösningar. Det är jätteviktigt att man har ett bra team på plats. Det är ett vinnande koncept.

Fakta

Skallböle är byggt 1949, en gammal station med andra ord. Stationen består av tre stycken kaplan-turbiner. Det var två från början men en tredje tillkom omkring 1982. Fallhöjden är på 21 meter. Produktionen ligger på 210 gwh per år.

 

Text: Jessica Nejman

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!