2019-01-03 Svenskarna tror på solenergi https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/09/elnat-vattenfall-webb.jpg

Svenskarna tror på solenergi

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
Energi

Enligt en ny undersökning från Projektengagemang ska solenergi vara den energikälla svenskarna tror vi kommer att se mest av år 2050.

Solenergi, vind- och vattenkraft är framtidens energikällor enligt svenskarna. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs senaste undersökning. Närmare tre av fyra svenskar tror nämligen att solenergi kommer att vara den främsta energikällan i framtiden. Förutom solenergi tror 57 procent av svenskarna att vindkraft kommer att generera den el vi behöver, medan 50 procent tror på vattenkraft. Endast var fjärde svensk tror att kärnkraft kommer att ingå i den framtida energimixen. Den energikälla som svenskarna har lägst förtroende för är kraftvärme. Endast sex procent tror att det kommer vara en vanlig energikälla i framtiden.

Geografisk påverkan

Svenskarna är dock inte helt överens om vilka energikällor som kommer att vara ledande i framtiden. Jämtlänningarna är mest positiva till solenergi, hela 83 procent tror att det blir den främsta energikällan i framtiden. Norrbottningarna är dock inte lika övertygade, där tror endast 61 procent på solenergin. Blekingeborna och boende i Dalarna utmärker sig genom att ha ett fortsatt högt förtroende för kärnkraften då 37 respektive 36 procent tror på energikällan. Det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 27 procent.

– Den rekordvarma sommaren i kombination med slopat krav på bygglov för solceller och sjunkande priser på både solpaneler och batterier för lagring har gett privatmarknaden för solenergi en rejäl skjuts. Att allt fler privatpersoner upptäckt fördelarna med denna energikälla gör det enklare för oss samhällsbyggare att nyttja och integrera förnybara energikällor i utvecklingen av hållbara städer, säger Nicke Rydgren, strategichef på Projektengagemang, i ett pressmeddelande.

Topp 5 – Här tros det mest på solenergi 

1. Jämtlands län 83 %
2. Kronobergs län 80 %
3. Södermanlands län 79 %
4. Gotlands län 79 %
5. Hallands län 78 %

Topp 5 – Här tros det minst på solenergi

1. Norrbottens län 61 %
2. Dalarnas län 69 %
3. Örebros län 70 %
4. Stockholms län 70 %
5. Blekinge län 71 %

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!