2018-12-03 Reportage: Så säkrar Stockholm Exergi Stockholms energiåtervinning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/12/hogdalenverket-energi-industri-webb.jpg

Reportage: Så säkrar Stockholm Exergi Stockholms energiåtervinning

Högdalenverket, med skorsten som går ut ur bild. Foto: Stockholm Exergi/Hans Ekestång
Högdalenverket, med skorsten som går ut ur bild. Foto: Stockholm Exergi/Hans Ekestång
Energi
Reportage

Högdalenverket producerar värme till Stockholms fjärrvärmenät och el. Verket har även en funktion i att återvinna energi ur avfall som inte materialåtervinns. De äldsta pannorna togs i drift 1970 och har under åren genomgått optimeringar – nu är det dags för nytt.

Stockholm Exergis styrelse har fattat beslut om att investera i Högdalenverket för att byta ut de två äldsta pannorna. P1 och P2 kommer att ersättas med en ny panna, P8, som byggs på den plats där P1 står idag. P8 kommer att vara en ny och modern panna med bättre miljöprestanda och en kapacitet som ersätter både P1 och P2.

– Det blir en ny rostereldad ångpanna med torr rening. Samtidigt ser vi till att använda den gemensamma våta rökgasreningen som är kvar, samt turbiner, kondensatsystem och alla gemensamma system då vi inte bygger om hela anläggningen, berättar Tomas Nilsson som är projektledare för ombyggnationen.

Sänker NOX-utsläpp

En fördel med att bygga den nya pannan på P1:s plats är delvis att man kan koppla den direkt till de gemensamma system som används av pannorna 1 – 4 idag. En annan fördel är att man kan hålla P2 i drift under installationen av den nya pannan och därmed minimera tappet av produktionskapacitet under byggtiden. Det är först när den nya pannan P8 är i drift som panna P2 rivs. Nya pannan P8 i sig för med sig en rad positiva uppgraderingar.

– Vi förbättrar också förbrännings och miljöprestandan med den här nya anläggningen. Förbränningskapaciteten ökar lite grann men framför allt kan vi förbättra miljöprestandan och speciellt sänka NOX-utsläppen.

Under byggnationen är fyra av fem avfallseldade pannor i drift samtidigt. Det måste dem vara för att Stockholm Exergi ska kunna ta hand om det avfall som kommer in.

– Vi försöker göra förhållandena så bra som möjligt under byggnationsprocessen. Det blir komplicerat och därför är det ännu viktigare att vi koordinerar mot den fasta driften dagligen.

Avancerad logistik

Tomas Nilsson berättar att omkring 350 transporter anländer till Högdalen varje dag. Det betyder att logistik är något som man är van med på plats, efter 50 år av drift.

– Något som är unikt med Högdalenverket är delvis att det ligger så centralt för att vara i en storstad. Det är en stor fördel både transportmässigt men också leveransmässigt för att få ut energi.

 

Detta är ett reportage från Energi & Industri nr 3 2018, en del av Temat Kraft- och fjärrvärme. Läs mer här.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!