2018-11-20 Avtal för nästa generations återvinning https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/11/swestep-webb.jpg

Avtal för nästa generations återvinning

Foto: Swestep
Foto: Swestep
Energi
Swestep AB har ingått i avtal med Green Fund Finance AB (GFF) med syfte att finansiera byggandet och utvecklingen av Swestep-anläggningar.

– Det finns ett stort intresse för vår unika teknik för att förvandla plast och organiskt avfall till en grön förnybar olja som är i nivå med den fossila oljan. Vi har redan fått in order till ett värde om cirka 85 Miljoner Euro, säger Karl-Magnus Mattsson, vd och grundare för Swestep i ett pressmeddelande.

Svenska SWESTEP erbjuder produktionsanläggningar för storskalig produktion av så kallad grön diesel, typ EN 590 kvalitet, från plast och organiskt avfall.

– Den här banbrytande tekniken gör att du kan förvandla hushållsavfall och annat organiskt skräp till grön olja – av samma kvalitet den fossila oljan – och till grönt jetbränsle om man så vill, säger Karl-Magnus Mattsson. Det är även möjligt att producera ny plast, nya textilfibrer och asfalt från oljan.

Hög effektivitet i processen

Den beprövade tekniken och processen är enligt bolaget klimatvänlig och återbetalningstiden på en produktions anläggning ska vara kort, på grund av den höga effektiviteten i processen. Biprodukterna som finns kvar efter genomförd process är destillerat vatten, inkapslad koldioxid och asfalt. Transformationen sker i låg temperatur och utan tryck, tack vare en unik katalysatorprocess.

– Det är i princip samma process som i naturen för att producera olja, men i stället för att ta över 130 miljoner år tar processen cirka 6 minuter med vår teknik. Vilket nu blir tillgängligt internationellt med en riktigt attraktiv finansieringslösning, säger Karl-Magnus Mattsson, som vid sidan om rollen i Swestep är erkänd av WPF (UNESCO) och har beviljats världsmedborgarskap nr 216 tack vare hans engagemang och initiativ för alternativa gröna energilösningar.

Delar vinsten

GFF Green Fund Finance kommer att finansiera köp och installation av nyckelfärdiga Swestep produktionsanläggningar. I gengäld kommer fonden att dela vinsten från anläggningarna med de företag som driver anläggningarna.

– Det finns ett stort intresse för denna nya patenterade teknik bland våra investerare, som söker hållbara investeringsmöjligheter med goda förutsättningar. Vi ser fram emot de kommande åren tillsammans med Swestep, säger David Simmonds, vd för Green Fund Finance.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!