Energi
1 min lästid

Satsar en kvarts miljard i Lund

5:e juni 2024, 14:07
Satsar en kvarts miljard i Lund
Bildkälla: Kraftringen.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Ett exempel på det ökade elbehovet i Lund är Kraftringens uppdrag för Region Skåne att bidra till elektrifieringen av bussflottan i Lund, som ställt om från gas- till eldrift.

En stor del i satsningen bli att öka antalet mottagningsstationer från tre till fem. Den totala kapaciteten ska gå från 150 megawatt till 230 megawatt.

Planeringen och besluten att investera har gjorts i samverkan med Lunds kommun.

– Att Kraftringen investerar i nya mottagningsstationer är nödvändigt för att Lund ska kunna fortsätta växa med nya invånare och nya företag. Det är en samhällsinvestering som kommer möjliggöra för fler företag att etablera sig i vår kommun samtidigt som ESS kör igång med full kraft uppe på Brunnshög med världsledande materialforskning tillsammans med MAX IV, säger Adam Sandgren, näringslivschef på Lunds kommun.

De två nya mottagningsstationerna i Gunnesbo och Brunnshög kommer att avlasta de redan befintliga stationerna i Lund.

– Att bygga bort flaskhalsar är viktigt, det kommer att göra stor skillnad för lundaborna. Men en annan fördel är att det blir möjligt att koppla in fler solceller och laddstolpar, så att vi inte tappar fart när så många nu vill bidra till energiomställningen, säger Thomas Lindsjö, projektchef på Kraftringen Nät.

#kraftringen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0