2018-07-10 Mångmiljoninvestering när Högdalenverket moderniseras https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/07/hogdalenverket-stockholm-exergi-mangmiljoninvestering.jpg

Mångmiljoninvestering när Högdalenverket moderniseras

Högdalenverket. Fotograf: Hans Ekestång
Högdalenverket. Fotograf: Hans Ekestång
Energi

Högdalenverket producerar värme till Stockholms fjärrvärmenät och el, samt har en funktion i att återvinna energi ur avfall som inte materialåtervinns. Nu har Stockholm Exergis styrelse fattat beslut om att investera i Högdalenverket för att byta ut de två äldsta pannorna som togs i drift 1970.

De äldsta pannorna, P1 och P2, kommer att ersättas med en ny panna som byggs på den plats i verket där P1 står idag. Den nya pannan innebär en teknisk uppgradering av fjärrvärmeproduktionen med högre verkningsgrad och ännu bättre miljöprestanda.

– Det här är en mångmiljoninvestering där vi gör en modernisering av verket. För oss är det en viktig investering för att kunna behålla vår behandlingskapacitet för regionens avfall, säger Ingela Hålling, Inköps- och projektdirektör på Stockholm Exergi i ett pressmeddelande.

Smart modernisering

En fördel med att bygga den nya pannan på samma plats är att man kan koppla den direkt till de gemensamma system som används av pannorna idag. En annan fördel är att produktionen kan fortgå under byggtiden.

 

Under 2017 energiåtervann Stockholm Exergi 500 000 ton hushållsavfall och 400 000 ton verksamhetsavfall. Det gav värme motsvarande årsförbrukningen för 240 000 lägenheter. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!