Energi
2 min lästid

VM ger utslag på elmätarna - "Likt Kalle Anka på julafton"

3:e juli 2018, 09:46
VM ger utslag på elmätarna -
Fotbolls-VM går hem i de svenska stugorna - enligt elmätningar. Foto: Wikimedia Commons.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Fotbolls-VM i Ryssland pågår just nu och för Sverige lever turneringen i allra högsta grad efter en förstaplats i gruppspelet. Det gör att elanvändningen skjuter i höjden, enligt Energiföretagen.

Precis som Kalle Anka påverkar elanvändningen klockan tre på julafton, så tycks även VM-fotbollen göra det. Det skriver Energiföretagen i ett pressmeddelande.

Enligt deras undersökning steg elanvändningen markant i samband med Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot Mexiko, som slutade 3-0 i svensk favör. Elkurvan för den dagen ligger betydligt högre än både föregående och efterföljande dagar. Men generellt sett syns det toppar vid varje match, som ofta är kring 16- och 20-tiden.

VM visar tydligt mönster – även efter matcher i England

– Kurvorna är jämförbara. Det handlar om vardagar med liknande väder och likartade semesterförhållanden. Vi kan se att elanvändningen för den 27 juni går upp redan vid lunchtid och får en liten topp vid 16, när matchen startar, för att sedan följa samma mönster som för de övriga dagarna, säger Folke Sjöbohm som är statistikansvarig på Energiföretagen Sverige.

De har även jämfört med elanvändningen i England, där elanvändningen syns som tydligast i halvtid och efter matchen. De menar att det är kopplat till te-kokning.

#elanvändning #eldistribution #energiföretagen #fotbolls-vm #kalle anka
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0