Energi
2 min lästid

Fem energibolag satsar på innovativa energilösningar

19:e juni 2018, 11:06
Fem energibolag satsar på innovativa energilösningar
Illustration: Helsingborgs stad.
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Fem regionala energibolag går nu samman in i utvecklingsarbete med Power2U, en satsning på innovativa lösningar för lokala energisystem. Bland företagen finns Öresundskraft, Jämtkraft, Tekniska Verken, Umeå Energi och Jönköping Energi.

– Vi ser ett stort intresse från våra kunder att själva vara med och producera, lagra, dela och givetvis optimera sin energianvändning och vi jobbar på olika sätt för att tillgodose dessa behov. Genom partnerskapet i Power2U kan vi erbjuda fastighetsbranschen en modern tjänst för en mer hållbar energianvändning, säger Anders Östlund, vd för Öresundskraft i ett pressmeddelande.

Smart styrning

De lösningar som Power2U har utvecklat kommer att hjälpa fastighetsbolag att styra när på dygnet de använder energi. Det handlar om att koppla ihop traditionella el- och värmelösningar i fastigheter med nya komponenter såsom solceller, elbilar och externa batterier för att hitta den mest effektiva energianvändningen. Processen bygger på optimeringsalgoritmer med maskininlärning.

– Våra kunder har stora förväntningar på både hållbarhet och bekvämlighet. Vi ser ett stort intresse för att själv vara med och producera, lagra, dela och givetvis optimera sin energianvändning. Vi jobbar på olika sätt för att tillgodose dessa behov och genom partnerskapet i Power2U kan vi erbjuda fastighetsbranschen en modern tjänst för en mer hållbar energianvändning, säger Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

Framtidsutmaningar

– Vi är fem regionala energibolag som står inför liknande framtidsutmaningar i en bransch med hög förändringstakt. Våra kunder har stora förväntningar på både hållbarhet och bekvämlighet. Det finns ett stort intresse för att själv vara med och producera, lagra, dela och optimera sin energianvändning. Genom att samverka kan vi snabbare möta kundernas behov, säger Göran Ernstson koncern vd på Umeå Energi.

InnoEnergy

Utöver de fem regionala energibolagen ingår initiativtagaren till Power2U, InnoEnergy, i samarbetet.

– För oss är det mycket värdefullt att fem regionala energibolag kommer in som samarbetspartners, säger Kenneth Johansson, vd på InnoEnergy Scandinavia. Energimarknaden är på väg att förändras i grunden. Slutkunder skaffar egen elproduktion och vi räknar med en snabb tillväxt av lokal lagringskapacitet i form av elbilar och stationära batterier. Vår gemensamma nya modell är en viktig pusselbit i det nya energilandskapet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0