2018-05-09 Värmen ökar elproduktion – elpriser dyker https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/05/Vattenkmagasinen-fylls-pa-av-de-hoga-temperaturerna.jpg

Värmen ökar elproduktion – elpriser dyker

Låga elpriser på vattenkraft
Vattenmagasinen fylls på av de höga temperaturerna. Foto: Bixia.
Energi
Vattenkraft
Vindkraft

Hela landet upplever nu en värmebölja. Det leder till att vattenmagasinen fylls på av smält snö – och att elpriser sjunker till rekordlåga nivåer.

Förnybar elproduktion ökar med stormsteg i Sverige. I det varma väder som landet upplever just nu blir det speciellt fördelaktigt.
Snön smälter i rekordfart och leder till att vattenmagasinen fylls på. Dessutom ökar vindstyrkan under veckan, vilket leder till ökad vindkraftsproduktion. Det gör att elpriserna sjunker till rekordlåga nivåer, skriver Bixia i ett pressmeddelande.

Elpriser på strax under 2 öre per kWh

– Under torsdagsdygnets tidiga timmar fanns det risk för att det skulle blir negativa elpriser i Sverige. När väl priserna var satta noterades som lägst strax under 2 öre per kilowattimme. Negativa elpriser har varit mer och mer frekvent i Tyskland och Danmark, där expansionen av vind- och solkraft varit mycket kraftfull de senaste åren. Senast den 1 maj hade Tyskland ett minuspris på 6 öre per kilowattimme, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, i pressmeddelandet.

Högre temperatur än normalt

Den senaste veckan har värmen varit påtaglig. Det kommer att fortsätta minst ytterligare en vecka, med ett par skurar under helgen i centrala delar av landet som undantag, enligt prognosen från SMHI. Temperaturerna är omkring fem till sex grader högre än normalt.
– Det har lett till att elanvändningen varit låg och att tillrinningen i vattenmagasinen skyndats på. På sina platser har det varit ett stort snööverskott efter vinten, vilket gör att tillrinningen är kraftfullare än normalt, säger Matina Rosenberg.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!