Energi Eldistribution
1 min lästid

Stora Enso ingår avtal med tysk startup

15:e november 2022, 10:14
Stora Enso ingår avtal med tysk startup
Bild: TT
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Företagen håller just nu på att producera och installera ett 20 meter långt rotorblad för ett vindkraftverk på 0,5 MW, och planer finns på ett 80 meter långt rotorblad.

Voodin Blades är ett Tysklandsbaserat startup-företag som utvecklar miljömässigt hållbara rotorblad för vindkraftverk. Samarbetet stärker Stora Ensos strategiska utbud av innovativa lösningar som ersätter mindre miljövänliga material med förnybara alternativ i trä, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Med tanke på den pågående energikrisen och de högt ställda miljömålen har efterfrågan på vindkraft aldrig varit större. Genom samarbetet med Voodin Blades kan vi ännu snabbare utveckla en hållbar och konkurrenskraftig leveranskedja för att tillgodose den växande marknaden för vindturbinblad, säger Lars Völkel, Executive Vice President, Wood Products, Stora Enso.

Installeras i Tyskland

Vindturbinblad produceras oftast av glas- och kolfiber – energiintensiva, icke förnybara plaster tillverkade av petrokemikalier som är svåra att återvinna. Tio tusentals förverkade rotorblad ligger just nu på deponi. Genom att utveckla rotorblad av förnybart material som trä kan Stora Enso och Voodin Blades göra bladen lättare och minska deponering och beroendet av fossila bränslen.

Det 20 meter långa rotorbladet kommer att installeras i ett vindkraftverk på 0,5 megawatt utanför tyska Warburg i slutet av 2022.

#stora enso
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0