2018-04-17 Reimersholme rustas med framtidens elnät https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/04/reimersholme.jpg

Reimersholme rustas med framtidens elnät

Reimersholme
Bildkälla: Ellevio
Eldistribution
Energi
Energieffektivisering

Reimersholmes elnät från 1970 får sig nu ett ansiktslyft – i början av april 2018 satte Ellevio grävskopan i marken för att byta ut totalt 5 kilometer kablar, 11 kabelskåp och bygga 2 nya nätstationer.

Projektet kostar cirka 20 miljoner kronor och beräknas pågå fram till hösten 2019.

– Vårt arbete innebär bland annat att vi under perioder gräver upp delar av gator och gång- och cykelvägar och det påverkar naturligtvis människors vardag. Men vi gör allt vi kan för att det ska flyta på så smidigt som möjligt, säger Ibrahim Ahi, projektledare på Ellevio, i ett pressmeddelande.

För framtidens krav

– Jag tror och hoppas att folk har förståelse för att det är ett viktigt arbete och att när arbetet väl är klart så finns ett nät som är förberett för framtidens krav, säger Åke Nyhlén, områdesansvarig på Ellevio.

De nya kablarna och stationerna har högre kapacitet än de som finns i dag. För behovet av trygg och driftsäker el blir bara större och större. I princip ska det energisystem som vi vant oss med under de senaste 50 åren bytas ut och förändras från grunden.

– Vi behöver skapa förutsättningarna för omställningen: ett elnät som klarar mer el och är mer flexibelt, säger Lars Selberg, ansvarig för lokalnätet i Stockholm.

För framtiden

– Vi säkrar elnätet för framtiden, så att de som bor och arbetar i området kan använda el när de behöver. Vi får fler och fler elbilar som behöver laddas, nya typer av industrier växer fram och det byggs nya bostadsområden. Vi ser till att allting fungerar, säger Lars Selberg.

 

Fakta: Ellevios satsningar på framtidens elnät i Stockholm

Projektet på Reimersholme ingår i Ellevios satsning på elnäten i Stockholmsområdet. Under 2016-2019 satsar Ellevio cirka 5 miljarder kronor på att bygga framtidens elnät.

Antal projekt: Cirka 1 000 per år under 2016-2019. Från mindre projekt på någon miljon upp till stora projekt på hundratals miljoner.

Stora projekt som pågår eller startar inom kort i Stockholm:

  • Totalrenovering av ställverken i bland annat Bromma och Hägerstalund.
  • Modernisering och utbyggnad av det lokala nätet i flera områden, bland annat i Hägersten, Eneby, Bromma, Stora Essingen, Gärdet och Östermalm.
  • Anslutning av nya gröna datahallar.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!