2018-02-13 Dubbla livslängden på din maskin https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/02/Janne-Lundgren.jpg

Dubbla livslängden på din maskin

Janne Lundgren
Janne Lundgren håller smörjskola på Teknikscenen på Underhållsmässan i Göteborg tisdag den 13 och fredag den 16 mars. Foto: Niklas Maupoix
Energi
Industri

Att smörja rätt är en konst. Som långtifrån alla behärskar.

– Ett vanligt fel är att vi smörjer för mycket. Vilket är mycket allvarligare än man kanske tror, säger Janne Lundgren, nyckelkundansvarig på SKF.

Tillsammans med Max Andersson, servicetekniker på SKF, håller Janne Lundgren en smörjskola på Underhållsmässan i Göteborg 13-16 mars.

– Första dagen talar vi om behovet av att smörja, sista dagen om effekterna. Inte minst de företagsekonomiska, berättar Janne.

Han ser smörjning som en grundpelare till maskinhälsa. Och därmed en väldigt viktig del i det förebyggande underhållet.

Men det finns en stor kunskapsbrist. I samband med förra Underhållsmässan 2016 gjordes ett 80-tal smörjprover på olika industriföretag. Ungefär hälften av dem visade spår av felaktig smörjning.

– Många slarvar, både med smörjning och rengöring. Vi människor är kanske inte alltid så duktiga på att hålla rent kring oss, och det gäller även underhållet av våra maskiner, tror Janne.

Han ser dock en ljusning. Alltfler börjar få upp ögonen för smörjningens betydelse. Han ser en koppling till att digitaliserat underhåll, där sensorer visar hur maskinerna mår, vinner alltmer terräng.

– Om du inte smörjer ordentligt så varnar den digitala tekniken direkt: du får för höga vibrationer, det går torrt, det går varmt, du får onödigt slitage. Så den nya tekniken är ett hjälpmedel för att kontrollera att du verkligen gör rätt.

– Det är viktigt, inte minst av rent ekonomiska skäl. Att ligga ett steg före är mycket billigare än att få katastrofala haverier och börja reparera i efterhand.

Eftersom det handlar om stora investeringar, hundratals miljoner kronor, har driftsäkerhet och maskinens livslängd stor påverkan på företagets ekonomi.

Sett över en maskins livscykel utgör anskaffningen ändå kanske bara 5–10% av totalkostnaden. Så det finns stora pengar att tjäna.

– Och livslängden påverkas drastiskt av hur du sköter din maskin. Smörjer du och sköter om den på rätt sätt kan jag utan vidare tänka mig att du kan dubbla dess livslängd, säger Janne Lundgren.

Hans ledord när det gäller smörjning är: rätt tid, rätt plats, rätt mängd.

– Tyvärr ger många, av oförstånd, lite extra: en för mamma och en för pappa. Då får du problem som man inte alltid ser med blotta ögat. Översmörjning är faktiskt ett av svensk industris största bekymmer idag.

– Det gäller att smörja exakt om en maskin ska gå optimalt och hålla länge.

Och det är också vad man vill förmedla på SKF:s smörjkursutbildningar. Idag utgör serviceplattformen och smörjsystemplattformen betydande delar av SKF:s affärsverksamhet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!