EnergiStor energiaffär för COWI
31.10.2017 11:54 3 min lästid

Stor energiaffär för COWI

31.10.2017 11:54 3 min lästid
COWI projekterar kraftvärmeverk.

COWI projekterar kraftvärmeverk. Illustration: ​Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

COWI projekterar kraftvärmeverk fritt från kol och olja för Mälarenergi.

Hans Grindal
0

Mälarenergi planerar att bygga ett nytt kraftvärmeblock, Block 7, vid Kraftvärmeverket i Västerås. Allt för att uppnå målet att bli helt fria från bränslen som kol och olja till 2020. COWI har fått i uppdrag att projektera grundläggningen för det nya kraftvärmeverket.

Mälarenergi ses som en viktig del i Västerås Stads utveckling mot ett hållbart samhälle. Mälarenergi har som mål att bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020. Den nya kraftvärmeanläggningen kommer möjliggöra att Mälarenergi kan sluta använda bränslen som kol och olja. Block 7 ska istället använda återvunnet trä som bränsle.

COWI har fått i uppdrag att ansvara för mark- och byggentreprenaderna. I det ingår projektering av samtliga platsgjutna betongkonstruktioner med tillhörande El- och Mark/VA-projektering

– Vi är glada över att på nytt fått förtroendet att vara med på Mälarenergis utbyggnad, säger Anders Lundqvist, gruppchef och projektledare på avdelningen Byggteknik Industri.

COWI har mångårig erfarenhet från kraftanläggningar och var även med när Mälarenergi byggde Block 6, den senast byggda kraftvärmeanläggningen. COWIs åtagande då var dels all bygg- och el-projektering i byggentreprenaderna för panna, rökgasrening och turbin, dels projektledning, planering, CAD-samordning m.m. i Mälarenergis projektorganisation på plats.

– Det känns mycket bra att COWI återigen medverkar vid projekteringen av ytterligare en kraftvärmeanläggning som den här gången möjliggör att vi helt går ifrån bränslen som kol och olja, säger Niklas Gunnar, affärsområdeschef Värme hos Mälarenergi.

Den 4 oktober inleddes arbetet med att bygga den nya kraftvärmeanläggningen, en investering på 1,7 miljarder kronor och beräknas tas i drift år 2020. Med Block 7 kommer de äldre delarna av Kraftvärmeverket att fasas ut. Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!