2017-10-05 Kävlinge säger nej till fjärrvärme https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/10/Kävlinge.jpg

Kävlinge säger nej till fjärrvärme

Kävlinge säger nej till fjärrvärme
Ingen anslutning. Fjärrvärmen i ledningen mellan Landskrona och Örtofta fortsätter att passera Kävlinge. Bildkälla: Öresunds Kraft
Energi
Fjärrvärme

Kävlinges kommunala bostadsbolag KKB Fastighets AB begränsar fjärrvärmen till två områden i samhället. Därmed blir volymerna för små. Öresundskraft lägger därför ner planerna på fjärrvärme till Kävlinge.

Under cirka två års tid har diskussioner förts med KKB Fastigheter AB i syfte att bygga ett fjärrvärmesystem i Kävlinge. Detta genom ett konsortium som bestående av Kraftringen AB, Landskrona Energi AB samt Öresundskraft AB.

– Vi var beredda att i en första etapp investera drygt 60 miljoner kronor, varav 14 miljoner var bidrag från Naturvårdsverket. Ett villkor för investeringen var dock att initiala volymer garanterades av KKB Fastigheter AB. Det säger Lars-Inge Persson, affärsutvecklare vid Öresundskraft.

– Privata fastighetsägare visade mycket stort intresse för fjärrvärmeanslutning, medan KKB begränsade sitt intresse till Korsbackaområdet och Billingshäll.

– KKB ansåg sig inte kunna ta ett inriktningsbeslut för fjärrvärme i fler områden. Då måste vi tyvärr konstatera att volymen blir för liten och den ekonomiska osäkerheten för stor. Fjärrvärmen får fortsätta att passera förbi Kävlinge. De 14 miljoner kronor som projektet fått genom Klimatklivet kommer att återbetalas, säger Lars-Inge Persson.

I Sverige värms hälften av alla byggnader med fjärrvärme. Det är främst landsortskommuner utan tätortsbebyggelse som saknar fjärrvärme. Endast tre av Skånes 33 kommuner saknar fjärrvärme.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!