2021-09-20 SCA och St1 startar samägt biodrivsmedelsbolag https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/st1-stationsbild-press-raffinaderi.png

SCA och St1 startar samägt biodrivsmedelsbolag

Genrebild. Foto: St1
Energi

SCA och St1 startar ett gemensamt bolag för att producera och sälja biodrivmedel. SCA kommer att leverera tallolja till det samägda bolaget och investerar ungefär 0,6 miljarder kronor i bolaget, enligt ett pressmeddelande.

SCA och St1 äger hälften var i det gemensamma bolaget, som kommer att äga 50 procent av St1 Gothenburg Biorefinery, som i sin tur just nu investerar i ett nytt bioraffinaderi med en kapacitet för 200 000 ton flytande biobränsle med en bedömd total investeringskostnad på cirka 2,5 miljarder kronor.

Det nya bioraffinaderiet håller på att anläggas i St1s raffinaderiområde i Göteborg och kommer att ha en total kapacitet för 200 000 ton biodrivmedel. Bioraffinaderiet planeras att tas i drift i andra kvartalet 2023.

”Partnerskapet med SCA är ett nyckelelement i genomförandet  av vårt investeringsprogram för förnybara bränslen och det säkerställer tillgången till råvara för att möta de ambitiösa nordiska klimatmålen för 2030”, säger Henrikki Talvitie, CEO för St1 Nordic Oy.

”I linje med den långsiktiga strategi vi kommunicerat, så går vi nu med vårt gemensamma bolag med St1 från att endast vara leverantör av tallolja till kemi- och bränsleindustrin till att bli verksamma i förädlingen av våra förnybara råvaror”, säger Ulf Larsson, vd och koncernchef i SCA.

Som en del i överenskommelsen blir St1 även 50-procentig delägare i SCA Östrand Biorefinery.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!