EldistributionFår rekordstor miljardorder – nyanställer
3/12/2020 2min lästid

Får rekordstor miljardorder – nyanställer

3/12/2020 2min lästid
Får rekordstor miljardorder – nyanställer

Ska leverera en nyckelfärdig högspänningsstation till elnätsägaren Ellevio.

Västeråsbaserade företaget Linxon, som ägs av Hitachi ABB Power Grids and SNC-Lavalin har vunnit en order om att leverera Värtanstationen, en nyckelfärdig högspänningsstation till Ellevio. Ordern är värd drygt 1 miljard kronor.

Linxon kommer att leverera det nyckelfärdiga ställverket till Ellevio och anläggningen kommer att byggas nära Värtahamnen i Norra Djurgårsstaden i centrala Stockholm, som blir elnätsägarens största ställverksprojekt hittills.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och mycket stolta över förtroendet som Ellevio har visat oss, att få bygga den största anläggningen i Ellevios historia. Detta blir vårt tredje stora projekt i Stockholm, något som vi är mycket glada över, säger Ingela Hålling, vd för Linxon Sverige, i ett pressmeddelande.

I en kommentar till tidningen VLT säger Ingela Hålling att företaget i och med orden kommer att behöva rekrytera fler medarbetare under nästa år.

Värtan kommer att innehålla spjutspetsteknik från Hitachi ABB Power Grids, främst i form av två inomhusställverk som ska öka tillgängligheten i anläggningen. Tekniken med inomhusställverk har valts så att stationen kan byggas på en betydligt mindre markyta, vilket är avgörande när utrymmet är begränsat.

Ytterligare orderinnehåll är krafttransformatorer och ett nytt kontroll- och skyddssystem som behövs för att öka tillgängligheten i stationen. NCC har kontrakterats av Linxon för att utföra byggarbetet.

I takt med att Stockholms befolkningsmängd ökar, så finns det ett behov av att stärka och förnya elnätet för att säkra framtida elbehov. För att förverkliga detta behöver hundratals delprojekt genomföras och uppgradering av Värtan är en viktig del i detta arbete.

– Det här projektet är ett jätteviktigt steg för hela Stockholm. Satsningar likt den här i Värtan är en förutsättning för att staden ska kunna fortsätta sin elektrifieringsresa, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Det nuvarande ställverket har funnits på plats sedan 1948, och ett större teknikskifte ägde rum under 1970-talet. Nu har stationen nått sin förväntade livslängd och den har inte längre den kapacitet som krävs för att möta morgondagens behov av elförsörjning.

Byggarbetet planeras att starta under sommaren 2021 och byggtiden är beräknad till ca 5 år.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!