Eldistribution75 miljarder ska lösa flaskhalsproblem
30.09.2020 08:31 3 min lästid

75 miljarder ska lösa flaskhalsproblem

30.09.2020 08:31 3 min lästid
När alla investeringar är klara är vi framme vid 2040. Karta/Foto: Svenska Kraftnät

När alla investeringar är klara är vi framme vid 2040. Karta/Foto: Svenska Kraftnät

Notan landar hos hushållen.

Myrna Whitaker
0

Svenska Kraftnät investerar 75 miljarder kronor för en elsatsning på att förbättra överföringen av el från norra till Södra Sverige, något det finns behov av, enligt myndigheten.

Exporten av el från norra till Södra Sverige är ett problem som på senare år blivit allt mer uppenbart. Därför har Svenska kraftnät beslutat om att öka överföringskapaciteten rejält de kommande 20 åren.

Kostnaden för elsatsningen, som går under namnet Nordsyd, är myndighetens största någonsin och innebär att totalt 200 mil ny ledning byggs, omkring 35 stationer byggs eller förnyas.

I ett pressmeddelande skriver Svenska Kraftnät att resultatet kommer blir ett mer flexibelt och robust stamnät för el som är förberett för framtida förändringar i elsystemet.

”Samtidigt kommer vi kunna möta behoven av ökad överföring från norr till söder och bidra till den energipolitiska inriktningen för Sverige, att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040”, heter det.

Notan landar hos hushållen, skriver TT. Miljarderna grovt översatt innebär en avgiftshöjning på 1-1,5 öre per KwH, enligt Svenska Kraftnät. För en lägenhetskund är det en hundring per år, för en villakund, 200-300 kronor.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!