EldistributionSverige backar inte om elnätsavgifterna
10/06/2019 1min lästid

Sverige backar inte om elnätsavgifterna

10/06/2019 1min lästid
Sverige backar inte om elnätsavgifterna

Anders Ygeman, Energi, digitaliseringsminister. Foto: Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) / Flickr

Trots påtryckningar från EU.

Det var i fjol som dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S) lovade om prissänkningar för de som drabbats hårdast av prisökningar på elnätsavgiften senaste åren.

Som mest 20 procent för de som drabbats hårdast av prisökningar på elnätsavgiften senaste åren, uppemot 50 procent på fem år. Metoden var ändrad lag och nya förordningar på elnätsområdet, skriver DI.

Men för ett par veckor sedan skickade EU-kommissionen ett brev till den svenska regeringen. Det regeringen hade instruerat Energimarknadsinspektionen om (att reglera den tillåtna avkastningen för elnätsföretagen och därmed pris gentemot konsument), var inte okej.

Backar inte

Nu ska ett formellt svar skickas till EU under de närmaste veckorna. Anders Ygeman tänker inte backa, skriver DI.
– Vi delar Tysklands syn på detta, säger Ygeman och pekar på att tyska regeringen driver ungefär samma fråga gentemot EU.

En av effekterna av detta har varit att Elnätsföretagen hotat med att dra ner sina investeringar eftersom de anser att den tillåtna avkastningen är för låg.
– Ett politiskt spel. De har monopol, de är skyldiga att underhålla sina nät, säger Ygeman.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!