EldistributionHSB störst i Sverige på solel
15/11/2021 2min lästid

HSB störst i Sverige på solel

15/11/2021 2min lästid
HSB störst i Sverige på solel

Pressbild på HSB Södermanlands solcellspark utanför Strängnäs.

Utmärker sig när det gäller stora anläggningar.

HSB är den aktör som installerat mest solceller i Sverige, visar ny statistik över de största anläggningarna i landet. Det framgår av ett pressmeddelande från HSB.

– Vi har under de senaste åren sett en stark trend att installera solceller inom HSB. Det är en utveckling som accelererar och som får extra skjuts av stigande elpriser, säger Magnus Ulaner, miljöchef på HSB Riksförbund.

När Svensk Solenergi presenterar ny statistik över de största driftsatta anläggningarna i Sverige är HSB den aktör som förekommer flest gånger på listan. HSB utmärker sig när det gäller stora anläggningar: 10 av de 120 största solcellsanläggningarna i landet drivs av HSB.

HSB står bakom Sveriges största solcellspark utanför Strängnäs, den största solcellsanläggningen på flerbostadshus som ligger i Sundsvall och den största solcellsanläggningen i Stockholms län. Även mätt i effekt är HSB störst med totalt drygt 21 MW.

– Det finns en genuin vilja inom HSB att producera mer förnybar el och vara en förebild i energiomställningen. Att vi ligger i framkant är till stor del resultatet av en stark drivkraft i HSBs bostadsrättsföreningar och man ska veta att det ligger mycket ideellt arbete bakom varje enskilt beslut, säger Magnus Ulaner.

Den 1 juli i år höjdes gränsen när skatt på egenägd el tas ut från 255 kW till 500 kW, vilket gör att de ekonomiska villkoren förbättrades för lite större anläggningar. Ytterligare drivkrafter för bostadsrättsföreningar är att fastighetsvärdet ökar och att överskott kan säljas vidare till elbolag.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!