Sponsrad
6 min lästid

Varför ska du använda en jämförelsewebbplats när du letar efter ett lån?

1:a januari 2022, 15:33
Varför ska du använda en jämförelsewebbplats när du letar efter ett lån?
Sponsrad
Like 0

När man ska låna pengar kan det vara en utmärkt idé att använda sig av en jämförelsesida. Detta är en sida där du genom att göra en låneansökan kan få låneerbjudanden från flera olika aktörer. På så sätt ger du dig själv största möjliga chans att hitta ett så bra lån som möjligt.

Låt en jämförelsewebbplats göra jobbet åt dig

Genom att använda dig av en jämförelsewebbplats slipper du själv att sitta och ansöka om flera olika lån och jämföra dessa de olika långivarna emellan. Detta är att föredra av flera olika skäl. Dels slipper du att själv spendera en massa tid på att sitta och ansöka om flera olika lån samt jämföra de låneerbjudanden du får. Dessutom görs det alltid en kreditupplysning på ditt namn när du ansöker om lån. Använder du dig då av en långivare som gör sina kreditupplysningar med Upplysningscentralen, mer känt som UC, kan det få mycket negativa konsekvenser för din kreditvärdighet. Varje gång det görs en kreditupplysning på dig med UC försämras nämligen din kreditpoäng. Sitter du och ansöker om flera olika lån, och det i samtliga fall görs en kreditupplysning med UC, kan din kreditvärdighet därför försämras avsevärt. Detta är något som du slipper att utsätta dig själv för genom att använda dig av en jämförelsesida. Då räcker det nämligen att du gör en låneansökan, därefter undersöker denna sida vilka låneerbjudanden som finns tillgängliga för dig. Du kan sedan välja det lån som ger dig bäst förutsättningar och stämmer in på dina önskemål så gott som möjligt.

Vad är viktigt att ta hänsyn till när man ska ta ett lån?

Det finns en hel del saker som det är viktigt att ta hänsyn till när man ska ansöka om ett lån. En av dessa är självklart lånesumman, alltså hur mycket pengar du kan låna. En annan viktig sak är hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att du hittar en bra balans mellan att få en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad du har råd med, detta utan att dra ut på tiden alltför länge. Ju längre tid du har på dig att betala tillbaka ett lån, desto högre blir nämligen räntan vilket innebär att det kommer att kosta dig mer pengar att ta ett lån. Försök som sagt var därför att hitta en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad du har råd med, detta utan att dra ut på den alltför länge.

En annan sak som förstås spelar en viktig roll när man ska bestämma sig för vilket lån man ska satsa på är räntan. Som låntagare ligger det alltid i ditt intresse att räntan ska vara så låg som möjligt. Ju lägre ränta desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Kom som tidigare nämnt också ihåg att ju längre återbetalningstid du har desto högre blir räntan.

Det är också bra att tänka på ifall du ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Att ta ett lån med säkerhet innebär att man lämnar något i säkerhet till banken som de kan ta från dig ifall du inte betalar tillbaka enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Detta kan till exempel handla om din bostad eller din bil. Ofta använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Om du till exempel lånar pengar av banken för att köpa en bostad lämnar du då samma bostad i säkerhet. Det betyder att om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken ta din bostad från dig. Fördelen med att ta ett lån med säkerhet är att dessa lån i de flesta fall innebär en lägre ränta. Eftersom banken inte tar en lika stor risk när de ger dig ett lån med säkerhet som när de ger dig ett utan kan de kompensera för detta genom att ge dig en lägre ränta. Nackdelen är att du alltså måste lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig ifall du inte kan betala tillbaka.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett lån utan säkerhet. När du tar ett sådant lån behöver du alltså inte lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Fördelen med ett sådant lån är precis det faktum att du inte behöver lämna något i säkerhet som banken kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka. Nackdelen är att lån utan säkerhet i de flesta fall har högre ränta än vad lån med säkerhet har. Banken tar nämligen en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet eftersom de inte kan ta någon av dina ägodelar från dig om du inte klarar av att betala tillbaka. Detta får du därför kompensera för genom att betala en högre ränta. Det är helt enkelt upp till dig som låntagare att välja vilken typ av lån du vill satsa på.

När man jämför lån är det också bra att ha koll på ifall det tillkommer några andra avgifter än räntan eller inte. Exempel på sådana avgifter som kan tillkomma är uppläggningsavgift, aviavgift, förlängningsavgift, påminnelseavgift, förseningsavgift och inkassoavgift. För dig som låntagare är det förstås bättre ju färre sådana avgifter som tillkommer. Ju fler avgifter desto dyrare blir det nämligen för dig att låna pengar.

Är det så att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare? Då kan det också vara bra att ta reda på ifall det rör sig om ett lån som även du med betalningsanmärkningar kan få beviljat eller inte. I de flesta fall är det inte möjligt för dig som har betalningsanmärkningar att låna pengar. Dock finns det många så kallade SMS- eller snabblån, och dessa brukar även du som har betalningsanmärkningar kunna få beviljade.

Sist men inte minst vill vi dock påpeka att du bara bör låna pengar om det är så att du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka dem enligt den betalningsplan du och långivaren har kommit överens om. Gör du inte det kan det nämligen sluta med att du får betalningsanmärkningar och i värsta fall hamnar hos Kronofogden. Detta är i sin tur något som kan få mycket allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång tid framöver. Se därför alltså till att bara låna pengar om det är så att du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka dem.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0