Byggindustrin Kontor
2 min lästid

Veidekke tar hem storkontrakt

5:e november 2014, 11:54
Veidekke tar hem storkontrakt
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Veidekke kommer att bygga en av Sveriges genom tiderna största kontorsfastigheter. Detta har gjorts möjligt genom ett nära skandinaviskt samarbete inom Veidekke-koncernen mellan Arcona, Veidekke Bygg i Stockholm samt Veidekke Entreprenør i Norge.

Veidekke har tecknat avtal med Fabege om att bygga SEB:s nya kontor i Arenastaden med 4 500 arbetsplatser. Projektet kommer att genomföras som en totalentreprenad i samverkan, där den första av två faser nu avropats. Den totala kontraktssumman uppgår till cirka 1,7 miljarder kronor.

Samarbetsavtalet omfattar nybyggnation av kontorsfastighet om cirka 90 000 kvm BTA i nära anslutning till Mall of Scandinavia. Byggnaden är uppdelad på tre hus som binds samman med glasövergångar.

– Att Veidekke får förtroendet att bygga SEB:s nya kontor beror dels på att de presenterat en imponerande laguppställning med kompetens från hela Skandinavien, dels på att vi har ett mycket stort förtroende för dem baserat på tidigare gemensamma projekt, säger Klas Holmgren Projekt- och Förädlingschef på Fabege.

Samarbetet i projekteringen har redan påbörjats i projektet, som skall färdigställas och tas i bruk i två etapper och stå helt klart 2018.

-Vi är mycket glada och stolta över att Fabege har gett oss detta stora förtroende. En utmaning vi tar till oss med stor ödmjukhet. Vi har en stark ambition inom Veidekke att ytterligare stärka vår position i Sverige som en av de mest spännande aktörerna i branschen. Förtroendet från Fabege är ett fantastiskt steg i denna utveckling, och som möjliggjorts genom vår skandinaviska samverkan med stark samlad erfarenhet kring stora komplexa projekt. Ett tydligt exempel på vår multilokala strategi, som nu resulterat i den tredje största affären i år där Veidekke och Arcona samarbetar. säger Per-Ingemar Persson, vd Veidekke Sverige.

Projektet kommer att modelleras upp i en 3D-modell för VDC (Virtual Design and Construction). Ett arbetssätt som integrerar virtuella modeller och underlättar för involvering mellan olika discipliner i projektering och produktion för att skapa korta och effektiva beslutsvägar. Veidekke är idag världsledande i arbetet med VDC och har flest VDC-certifierade medarbetare i Skandinavien.

Det är Alessandro Ripellino Arkitekter som ritar SEB:s nya kontorskvarter i Arenastaden. Alessandro Ripellino Arkitekter arbetar intensivt med projektet sedan 2012.

En stor utmaning i projektet är avvägningen mellan hyresgästens behov och byggnadernas grad av offentlighet i stadsdelen. Den 200 meter långa tomten delades därför upp i tre kontorshus som knyts samman av förbindelser ovan och under mark. Kontoren ska uppfattas som flera kvarter i en levande stadsmiljö, samtidigt fungerar de som en enda byggnad säjer Alessando Ripellino.

Byggnaderna kommer att bli miljösmarta med fokus på låg energiförbrukning och hållbara materialval samt miljöcertifieras enligt BREEAM Excellence.

#arcona #fabege #seb #veidekke
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0