Byggindustrin Kontor
3 min lästid

Kulturmärkt byggnad från 1600-talet renoveras

30:e mars 2017, 14:10
Kulturmärkt byggnad från 1600-talet renoveras
Eschelsonska huset. Illustration: ÅWL arkitekter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gamla Rådstugan 3, fördetta Eschelsonska huset är beläget i centrala Norrköping. Byggnaden har anor från 1600-talet. Renoveringen startade i och med att advokatfirman Glimstedts blev hyresgäster. Advokatfirman och It-företaget Yooba flyttade in i oktober i fjol.
— Byggnaden omfattar ett hus i tre våningsplan samt källare, totalt cirka 2500 kvm. I bottenplan pågår just nu iordningsställande av en kontorslokal för Brandkonsulten AB som ska vara klar till maj 2017, säger Anders Granberg, projektledare på Castellum.

På bottenplan ska även en restaurang byggas som beräknas vara färdigställd till sommaren. Castellum räknar med att ha fastigheten fullt uthyrd sommaren 2017.
— Rådstugan är unik i jämförelse med andra fastigheter eftersom den kulturminnesmärkt sedan 1978, vilket gör att vi framhäver vi de tidigare ”kulturlagren i byggnaden”

Att byggnaden är kulturminnesmärkt har medfört utmaningar. Enligt Anders Granberg har utmaningarna bland annat varit att planera och bereda tillstånd för ingrepp av olika slag, som handläggs parallellt med pågående produktion.

Castellum har tecknade ”gröna avtal” och har höga krav vad gället energi, miljö och hållbarhet.
— Avtalen innebär el, fjärrvärme och fjärrkyla. Vad gäller gestaltningen har vi försökt att uppfylla miljö och energikrav utan att störa byggnadsminnet.

Castellum är stolta över att visa resultatet av projektet. Gamla Rådstugan har levt undanskymt de senaste åren, men lever nu upp och ”lyser” i sin nyrenoverade skepnad, avslutar Anders Granberg.

ÅWL Arkitekter formger framtiden
På uppdrag av fastighetsbolaget Corallen har ÅWL tagit fram konceptet för Gamla Rådstugan och arkitekterna bakom projektet är: Jenny Ryderstedt, Peter Forsell och Per Wångstedt.

ÅWL arkitekter har funnits sedan slutet av 80-talet, med kontor i Norrköping och Stockholm. Det är cirka 100 anställda som arbetar med arkitektur, landskap och stadsutveckling.
— På Stockholmskontoret ligger fokus på bostäder och i Norrköping arbetar vi med omfattande kommersiella projekt, säger Per Wångstedt, arkitekt på ÅWL.

ÅWL arkitekter har en lång erfarenhet av kulturklassade projekt i industrilandskapet som till exempel Knäppingsborg i Norrköping där de nu har ett kontor och där inblandningen i projektet Rådstugan är en fortsättning.
— Vi har en högt utvecklat Cad- och BIM struktur vilket gör det möjligt att åta oss stora och komplexa projekt.

ÅWL:s huvuduppgift i projektet Rådstugan har varit att utveckla och bevara eftersom det är en en äldre byggnad.
— Det unika med projektet är främst helheten Knäppingsborg och miljön runtom där vi angör kvarteret från gatan via portik som sedan utspelar sig i aktiviteter och verksamheter inne i kvarteret. Rådstugan är en del av denna helhet och som givetvis har kvaliteter såsom rumshöjd, stora fönster, fina detaljer vilket är gemensamt för de flesta äldre byggnader.

På ÅWL ser de hållbarhet som en självklar del i det dagliga arbetet.
— I alla projekt arbetar vi med hållbarhet och vi har en hållbarhetsansvarig på kontoret, som heter Michael Englund. I projekt har vi miljöplaner i likhet med kvalitetsplaner. Vår miljöpolicy, strategi och egenkontroll är ett prioriterat arbete i syfte att utvecklas.

I projektet med Gamla Rådstugan är ÅWL stolta över samarbetet med Castellum, hyresgästen Glimstedt och den antikvariska konsulten Fredriksson.
— Samarbetet har gett just ett bevarande som en förädling. Alla projekt är ett samarbete med många parter och deltagare och arkitekten är en av dessa.

Vad har ni för visioner och satsningar?
— Vi vill vara en självklar partner för fastighetsbranschens alla delar där vi har så väl spetskompetens som praktiskt byggerfarenhet, “huvud i himlen och fötterna på jorden” – kreativa och praktiska, avslutar Per Wångstedt.

Skriven av Myrna Whitaker, Branschaktuellt Sverige AB

#Åwl #castellum #eschelsonska huset #glimstedts #kulturminnesmärkt #norrköping
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0