Byggindustrin Kontor
3 min lästid

Arenastaden expanderar

30:e mars 2017, 13:16
Arenastaden expanderar
Uarda 6 i Arenastaden, Solna. Bildkälla: T+E Arkitekter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Projektet Uarda 6 är en av flera kontorsbyggnader som Fabege bygger i Arenastaden. Uarda 6 byggs i nivå Guld enligt klassificeringen Miljöbyggnad och med dess skandinaviska modernism och teknik kommer fastigheten ligga i absolut framkant.

Genomtänkt design

Fastigheten är utformat som ett ”H” och består av en lokalyta på 18 000 kvm. Kontorslokalerna är organiserade i tre plan och är sammanlänkade kring en ljusgård. Den centrala trappan som löper likt en serpentin genom rummet, är enligt projektledaren Maria Jansson något som sticker ut med Uarda 6.

– Ur ett estetiskt perspektiv så tycker jag att den centrala trappan i ljusgården är fantastiskt vacker. Det finns ett ljusinsläpp och en öppenhet som är väldigt tilltalande. Det är intimt men ändå öppet, säger Maria Jansson, projektledare på Tjuren.

Interiört har materialen har materialen ett drag av ”skandinavisk modernism” med en tonvikt på naturliga material som sten och ljusa träslag.

Entren Uarda 6, i Modern Design. Bild: T+E Arkitekter
Entren Uarda 6, i Modern Design. Bild: T+E Arkitekter

Högt ställda miljökrav

Exteriörmaterialen har valts ur ett miljö-och energieffektivt perspektiv och byggnaden miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad guld, som i detta projekt bland annat innebär utvändiga solskydd med automatisk styrning, välisolerade tak och energieffektiva fönster. Dessutom är materialen miljösäkrade och ventilationen stängs av efter kontorstid.

 

Servistik – Logistiklösning som sänker produktionskostnaderna

Service- och logistikföretaget Servistik AB ansvarade för logistiklösningen i byggprojektet Uarda 6. Detta innebar samordning av samtliga leveranser till projektet genom klockslagsbokningar i Serviplan, reducering av antalet leveranser genom Servistiks bygglogistikcenter samt intransport av byggmaterial till montageplatsen.

– Med detta arbetssätt kunde vi effektivisera produktionen genom att låta samtliga entreprenörer fokusera på sin kärnverksamhet, säger Abdinasir Osman, verksamhetschef för bygglogistik på Servistik AB

Centrala trappan i Uarda 6 likt en serpentin. Bild: T+E Arkitekter
Centrala trappan i Uarda 6 likt en serpentin. Bild: T+E Arkitekter

Kombinationen av leveransplaneringssystemet Serviplan och bygglogistikcentret ger kunderna en flexibel och effektiv logistiklösning. Systemet stödjer övergripande flöden och materialhantering genom hela projektet via ett användarvänligt gränssnitt.

Utöver projektet Uarda 6 i Arenastaden arbetar Servistik med Urban Escape i centrala Stockholm. AMF Fastigheter ligger bakom projektet som omfattar kontor, handel, hotell och bostäder om totalt 130 000 kvm.

Servistik ansvarar för logistiklösningen för projektet som kommer pågå fram till 2019.

– Utmaningarna ur ett logistiskt perspektiv är att kommersiella verksamheter ska hållas öppna under byggtiden med cirka 60 000 besökare per dag samtidigt som flera byggentreprenörer ska samverka och producera på trånga ytor.

Servistik växlar upp för miljön

Via Servistiks bygglogistikcenter lyckas de konsolidera bort cirka 80 procent av transporterna. Samtidigt ökar nyttjandegraden då returgodset hämtas i samma lastbil som går till projektet.

– Dessutom är hela vår fordonsflotta miljöklassade fordon. Utöver detta kan material som inte används i projekt konsolideras i vårt bygglogistikcenter för att sedan kunna användas på andra byggprojekt.

Vad har ni för visioner och satsningar?

– Vår satsning är att erbjuda kunder innovativa och flexibla logistiklösningar med fokus på effektivitet och långsiktighet till bygg- och Visionen är att vår logistiklösning ska bidra till att minska byggkostnaderna, avslutar Abdinasir Osman.

 

Fakta Uarda 6

Dalvägen 26, Evenemangsgatan 21

Projekttyp: Nybyggnation

Miljöklass: Miljöbyggnad Guld

Yta: ca 17 700 kvm

Inflyttning: April-oktober 2017

 

Skriven av Myrna Whitaker

#arenastaden #kontor arenastaden #uarda 6
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0