Byggindustrin Bostäder reportage
3 min lästid

Nytt vård och äldreboende i Östhammar

13:e september 2013, 13:07
Nytt vård och äldreboende i Östhammar
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Kristinelunds område är platsen där Östhammars nya äldreboende uppförs. Det nya boendet ska ersätta den äldre Solgården som i dag har 37 platser. Solgården är lite till åren gånget och motsvarar inte helt normerna för dagens krav på äldreboenden. Det nya boendet blir också ett av de största byggena någonsin i Östhammar.

Projektet genomförs i form av en totalentreprenad under ledning av Rekab Entreprenad. Arkitekter för projektet är Arkitektgruppen i Gävle. Byggnationen har en bruttoyta på 6600 kvadratmeter och budgeteras för en kostnad på 150 mkr.
– Vid planeringen har vi lagt stor vikt vid att se över kraven ur ett verksamhetsmässigt perspektiv och vi har även noggrant tagit hänsyn till både arbetsmiljöaspekter och boendemiljöer, berättar Mikael Persson, projektledare på Östhammars Kommun. Utmaningen har varit att sammanfoga alla delar utifrån kravspecifikationen med den i sammanhanget både stora och tekniskt avancerade byggnationen.

Det är en fastighet i modern tappning där man arkitektoniskt lagt stor vikt vid att ta vara på och skapa en bra ljusbild i lokalerna vilket blir tilltalande för både fastigheten och verksamheten. Samarbetet mellan entreprenörerna fungerar mycket bra vilket också är en bidragande orsak till att projeketet framskrider med god fart och att alla tidsplaner ligger väl till.

Första spadtaget för projektet togs i februari med en beräknad byggtid på 18 månader.
Östhammars kommun är byggherre för äldreboendet som består av en byggnad med 62 lägenheter fördelade på 2 våningar. De 62 lägenheterna utgör den första etappen och så småningom ska även trygghetsbostäder och seniorbostäder byggas i området som ska bli framtidens vård- och omsorgscentrum där de boende ska ha tillgång till bland annat frisör, fotvård och gemensam matsal.
– Vi är oerhört glada att vi kommit så här långt i den här processen, säger Kerstin Björck-Jansson, socialnämndens ordförande. Det här handlar om den enskilda individen som ska bo här, och det ansvarstagande som det här innebär för kommunen, nämligen att arbeta för att ge vård av allra högsta kvalitet.
En majoritet i kommunen har förespråkat att kommunen själv går in som byggherre eftersom det förväntas leda till en bättre kostnadskontroll. Vem som ska driva och äga fastigheten i framtiden kommer kommunen att ta ställning till under 2015.

– För kommunen betyder projektet mycket då det inte bara är omsorgsboendet som är planerat utan på sikt är det även planerat för trygghetsboenden med närhet till sjukhuset som ska göra området attraktivt ur ett boendeperspektiv för våra äldre i kommunen, säger Mikael Persson.
– Vi är mycket nöjda med fastighetens utformning då det inte är helt lätt att bygga en så stor och komplex byggnad. Fastigheten blir ljus och välkomnande med stora innergårdar vilket skapar en både trivsam och inbjudande boendemiljö, avslutar Mikael Persson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0