Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Luleå är Sveriges hetaste kommun

24:e november 2014, 12:24
Luleå är Sveriges hetaste kommun
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Bostadsmarknaden är just nu hetast i Luleå kommun, tätt följt av kranskommuner till Stockholm och Göteborg. Det visar en omfattande kartläggning baserat på statistik från Hemnet där antalet klick per objekt och dag har jämförts för samtliga kommuner under de senaste tre månaderna. Samtidigt visar resultatet en tydlig urbaniseringstrend till städer över hela landet, som till exempel Luleå, Motala och Varberg.

Luleå har det senaste året upplevt en kombination av ett stort intresse och ett lågt utbud, och har stadigt hamnat högt på listan över Sveriges hetaste bostadsmarknader. Prisutvecklingen i Luleå har följt samma mönster och har det senaste året ökat med 25 procent för bostadsrätter och 22 procent för villor, vilket kan jämföras med rikssnittet på 6 procent respektive 7 procent.1

– Siffrorna bekräftar det vi som bor här känner. Luleå är idag en modern tjänsteekonomi där industrin och universitetet är viktiga motorer för jobb och tillväxt. Med en låg arbetslöshet och stark köpkraft gör det att trycket på bostadsmarkanden är stort, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens vice ordförande och kommunalråd.

Kranskommunernas framfart

Resultatet visar också ett stort intresse för kranskommuner till både Stockholm och Göteborg. Danderyd kommer på andra plats före Stockholms kommun (3) och Partille (4) hamnar högre än Göteborgs kommun på femte plats. Andra populära kommuner som ligger nära storstäderna är Lidingö (7), Huddinge (8), Härryda (10) och Kungälv (18).

– Vi ser en utveckling där människor i allt större utsträckning söker sig till kommuner som ligger utanför men i nära anslutning till storstäderna. I takt med att priserna i stadskärnan når nya rekordnivåer ökar intresset för kranskommuner med goda pendlingsmöjligheter, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Inte bara storstäder som platsar på listan

Men det är inte bara storstäderna som tar plats på topp-20 listan över Sveriges hetaste kommuner. Utöver Luleå är trycket på bostadsmarknaden högt för städer över hela landet så som Eskilstuna, Trollhättan, Motala, Varberg, Karlstad, Umeå och Jönköping.

– Det är ofta mycket fokus på Stockholm och Göteborg när man talar om Sveriges hetaste bostadsmarknader, men vi ser en bredare urbaniseringstrend där människor söker sig till städer över hela landet, säger Staffan Tell.

Hemnet sökindex oktober 2014
1. Luleå (141)
2. Danderyd (128)
3. Stockholm (126)
4. Partille (124)
5. Göteborg (118)
6. Eskilstuna (113)
7. Lidingö (113)
8. Huddinge (111)
9. Trollhättan (110)
10. Härryda (109)

 

#bostadsmarknad #luleå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0