Byggindustrin Bostad
3 min lästid

155 nya lägenheter byggs i Uppsala

15:e mars 2017, 09:28
155 nya lägenheter byggs i Uppsala
Vinnare av nya lägenheterna i Skomakarparken är Wästbygg och vid Brantingskolan Genova.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vinnarna vid markanvisningstävlingen för Skomakarparken och vid Brantingsskolan meddelades på tisdagen av mark- och exploateringsutskottet och Uppsala kommun Skolfastigheter AB vid en pressträff på Brantingsskolan. Tillsammans ska de bygga 155 lägenheter och cirka 420 kvadratmeter lokalyta för service, butiker och restauranger.

Bostäder med utrymme för servicelokaler mot gatan ska byggas både vid Brantingsskolan och i den anvisade delen av Skomakarparken där det i dag finns en parkering och en återvinningsstation.

– Sala backe är en omtyckt stadsdel och vi har länge kämpat för att få Brantingstorg och den viktiga närservice som finns där att överleva och utvecklas. Med fler bostäder skapar vi det underlag som krävs för en positiv utveckling av Brantingstorg med lokaler för butiker, restauranger och annan service, sa Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet vid pressträffen.

I Skomakarparken ska det byggas 55 bostäder och 120 kvadratmeter lokalyta i hus med höga hållbarhetsambitioner. Så som förslaget utformats bildas en torgyta och det hästskoformade kvarteret som vänder sin öppning mot Skomakarparken skapas en koppling mellan bostadsgårdens och parkens grönska.

Vid Brantingsskolans skolgård det byggas 105 lägenheter och cirka 300 kvadratmeter lokalyta. I motiveringen lyfter Skolfastigheter fram att förslaget som helhet utmärker sig med en hög ambition för social hållbarhet, med lokaler för olika typer av verksamhet.

– Vi har även fastnat för den finstämda träarkitekturen som är en nyhet, inte bara för stadsdelen utan även för Uppsala och att det inte skapas barriärer mellan boende och skolans elever, säger Jan Ejdersund (S), ordförande i Skolfastigheters styrelse.

Visionsbild av de ny lägenheterna i Skomakarparken, Uppsala. Ill: Arkitekterna
Visionsbild av de ny lägenheterna i Skomakarparken, Uppsala. Illustration: Arkitekterna

Klart är det att Wästbygg har tilldelats en markanvisning vid Brantingstorget i centrala Uppsala. Byggrätten är på 4 900 kvm och omfattar cirka 55 lägenheter samt lokaler i bottenvåningarna. Wästbygg har höga ambitioner inom hållbarhetsområdet för bostäderna liksom på arkitekturen för att de nybyggda husen ska harmoniera med den befintliga bebyggelsen.

– Uppsala är en av Sveriges starkaste tillväxtorter och Wästbygg Projektutveckling har under en längre tid arbetat aktivt på att komma in på den marknaden. Vi har nu tilldelats ett fint första projekt mitt i en levande stadsdel och ser med både glädje och tillförsikt fram emot att få utveckla och uppföra bostäder även i Uppsala, säger Mattias Björk, affärsutvecklingschef på Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB.

Förutsättningarna för markanvisningen har arbetats fram tillsammans med Arkitema Architects i en samverkansprocess med Uppsala kommun och Uppsala kommun Skolfastigheter AB. Arbetet med detaljplanen påbörjas under året och trolig tidpunkt för byggstart är 2019.

#2019 #bostäder i uppsala #bostadsrätter uppsala #hyresrätter uppsala #nya lägenheter uppsala #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0