2021-03-22 Bygget av unikt skolprojekt med padelhall tar form https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/03/Turako-1.jpg

Bygget av unikt skolprojekt med padelhall tar form

Visualiseringsbild Sigtuna Padelhall, Foto: Turako
Visualiseringsbild Sigtuna Padelhall, Foto: Turako
Skola

Bygget av Internationella Engelska skolan i den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar har kommit en bra bit på väg. Den nya skolan, som även får en padelhall, är planerad att rymma 600 barn i årskurserna förskoleklass till årskurs nio när den står klar i augusti 2021.

Utöver skolan och padelhallen uppförs även en förskola med plats för 130 barn som öppnar samtidigt som skolan. Samtliga projekt startade i december 2019.

Bakom projektet står byggherren Turako. Enligt, Mats Mattsson, Fastighetsutvecklare på Turako, rullar projektet på enligt plan.

– Just nu pågår arbeten med stomkomplettering, innerväggar och installationer. Eftersom vi bygger för egen förvaltning har vi som byggherre ett långisktigt perspektiv på processen, säger Mats Mattsson.

Skolan omfattar 5 700 kvadratmeter fördelat på två plan med tillhörande tillagningskök och matsal. Byggnaderna uppförs i trä av Moelvens modulsystem, och byggs utifrån kriterierna för Svenenmärkning.

– Det är en markentreprenör som heter Rosersbergs maskin och husentreprenören Moelven, som du nämnde tidigare, där vi bygger med deras byggmodulsystem.  Sedan är det en husentreprenör till, Novab, som bygger gymnastik och padel. Entreprenörerna har i sin tur handlat upp underentreprenörer för olika delar av projektet, säger Mats Mattsson, Fastighetsutvecklare, Turako.

Området Sigtuna stadsängar är ett expansivt område med många nya bostäder, vilket också är bakgrunden till skolbygget som nu växer fram i takt med området.

Enligt Mats Mattson har samarbetet med samtliga inblandade aktörer i projektet gått väldigt bra, där alla har höga ambitioner för området i stort vad gäller gestaltning, miljö och trivsel.

– Samarbetet med Sigtuna Stadsängar som utvecklar området har i helhet varit gott. För oss känns det väldigt kul att få vara delaktiga i projektet, som är så mycket mer än bara en skola, säger Mats och fortsätter:

– För oss som samhällsbyggare är det ett kul och viktigt projekt med många viktiga funktioner på ett och samma ställe. Padelhallen kommer att generera besökare på både kvällar och helger då skolverksamheten är stängd,. Det innebär att området aldrig tomt, vilket är positivt, säger han.

Hela området har en hög miljöprofil och på förskolan och padelhallens tak blir det solceller. Det kommer även finnas laddplatser för bilar.

– En tredjedel av taket på padelhallen är täckt av solceller och med Svanen-certifieringen siktar vi framförallt på en giftfri miljö och bra miljö för dem som skall vistas i byggnaden. Det byggs också en geo- och fjärrvärmeanläggning där ute, som drivs av EON, säger Mats.

Vad tycker du har varit mest positivt med projektet?

– Det blir bra för de boende och för eleverna och för andra som skall vistas i området. Sedan tycker jag att kommunen har varit väldigt bra och enkla att ha att göra med. Jag tycker också att vi har duktiga entreprenörer som vi har anlitat. Det har varit ganska korta tider för att få det här på plats. Jag tycker att projektet har fungerat väldigt bra, avslutar han.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!