2020-04-01 Ny skola för 1 200 elever https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/04/arkitema-arkitekter-hagastaden-skola.jpg

Ny skola för 1 200 elever

Hagastadens Skola. Illustration: Arkitema Architects
Skola

En ny gymnasie- och högstadieskola utformas för cirka 1200 elever med idrottshall, fotbollsplan och skolgård samt en förskola.

Det är Arkitema Architects som ritar den nya skolan i Stockholms nya stadsdel Hagastaden. Arkitema vann 2019 det parallella uppdraget att utforma Hagastadens skola och förskola för SiSAB, som utgör kvarter 14 i Hagastaden. Planen är nu offentlig och ute på samråd.

Det centrala läget ställer höga krav på arkitekturen. Skolan förhåller sig till mötet mellan den stenstaden, nya Hagastaden samt Nationalstadsparken med Brunnsviken. De stora geometriska volymerna som utgör Wennergren Center har också varit inspirerat till gestaltningen.

– Vi är väldigt glada över att få möjligheten att rita den här skolan på en fantastisk plats mellan stenstaden och vackra Brunnsviken. Här vill vi skapa en skola som stolt och naturligt möter staden men samtidigt skyddar och omfamnar en rik och varierad skolgård mot vattnet, berättar Arkitema Architects associate och affärsområdeschef, Britta Forestier i ett pressmeddelande.

Nedsänkt idrottshall ger större skolgård

En av utmaningarna i projektet har varit att skapa utrymme till en idrottshall och samtidigt frigöra så stora utomhusytor som möjligt.

– Att vistas utomhus är otroligt viktigt för barn och unga som ska ges goda möjligheter att röra på sig ute under dagens gång. Därför är en inbjudande och aktiverande gård av högsta prioritet. På Hagastadens skola har vi använt hallens tak till att göra hela projektet mer intressant. Det är också från skolgården som man når huvudentrén via en stor trappa. På så sätt anländer både elever, lärare och andra besökande där man känner sig välkommen och får ett fint första intryck av skolan, berättar Britta Forestier.

Skolans fasad kläs i en klinker som skiftar i vita, blåa och gröna kulörer samt glans, som flörtar såväl med stenstaden och Wennergren Centers blanka glasfasader.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!