Byggindustrin Skola
2 min lästid

Sveriges första virtuella campus

19:e juni 2019, 15:24
Sveriges första virtuella campus
Bild: Akademiska Hus
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Universitetsområdet i Örebro blir landets första campus som får en digital tvilling. Detta möjliggörs genom att Akademiska Hus och Örebro universitet nu digitalt scannar samtliga campusmiljöer utomhus och inomhus, något som också gör satsningen till den största i sitt slag i Sverige.

I sommar genomförs en digital scanning av Örebro universitet. Det rör sig dels om en invändig scanning av samtliga Akademiska Hus byggnader, vilket totalt omfattar drygt 100 000 m2. Dels scannas utemiljön med hjälp av drönare för att på så vis skapa en komplett bild av campus. Satsningen är den största i sitt slag i Sverige och den första som omfattar ett helt campusområde.Scanningen genererar smarta och innovativa lösningar utöver det vanliga, bland annat ett ”inomhus Google street view” som ska göra det roligare, effektivare och mer attraktivt att vara på campus.

– De som vistas på campus kommer att få ett komplement till befintligt navigeringssystem där man framöver kommer att möta en 3D-miljö i sin mobila enhet. Man kommer till exempel kunna söka efter objekt, hitta var nästa lektion hålls eller var det finns lediga rum. Dessutom blir det enklare att tala om när något i lokalerna inte fungerar, säger Mikael Wetterstrand, projektchef för Örebro Campus Lab vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Byggnaderna kan upplevas både virtuellt på distans

Scanningen innebär att byggnaderna kan upplevas både virtuellt på distans, men också på plats där det fysiska rummet sammanfogas och förstärks med den digitala tvillingen via AR-teknik i appar, telefoner och glasögon. Det digitala underlaget från scanningen ska även användas i utbildnings- och forskningssyfte vid Örebro universitet samt möjliggöra att lokalerna kan driftas på helt nya och hållbara sätt.

– Till den scannade kopian kommer vi att kunna koppla byggnadsrelaterad data och sensorer och visualisera hur byggnaderna används, hur de mår och hur mycket energi de förbrukar. Vår ambition är att i nästa steg börja experimentera och testa saker i den digitala tvillingen för att förstå hur vi än bättre kan skapa tryggare miljöer och byggnader som man trivs i, säger Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus.

Scanningen är nyligen påbörjad och förväntas pågå i ytterligare tre veckor. Projektet är ett led i Örebro Campus Lab och det samarbetsavtal som Akademiska Hus och Örebro universitet ingick hösten 2018 med målsättningen att tillsammans verka för att universitetet ska bli landets mest digitaliserade och hållbara.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0