2017-10-02 Örebros expansion kräver skolbyggen https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/09/skolbygge-örebro.jpg

Örebros expansion kräver skolbyggen

Änglandaskolan
Skolan kommer bli korridorlös i fyra våningar. Bottenvåningen innehåller olika gemensamma funktioner som till exempel en uthyrningsbar matsal och gymnastiksal. Illustration: Origo Arkitekter
Reportage
Skola

I våras togs det första spadtaget för den en ny grundskola i Södra Ladugårdsängen. Skolan kommer vara klar för inflytt inför höstterminen 2018 och kommer heta Änglandaskolan. Den kommer då kunna ta emot drygt 500 elever från förskoleklass till sjätte klass. 

Örebro växer snabbt och behovet av skol- och förskoleplatser är stort och i Södra Ladugårdsängen byggs många nya bostäder vilket gör att det finns behov av att också bygga en ny grundskola. Änglandaskolan kommer bli en F-6 skola med idrottshall. Skolan ligger i Bostadsområdet Sörbyängen-Södra Ladugårdsängen i Örebro. Skolan är tänkt att bli ett landmärke i området med en spektakulär fasad och stor lutning på taket. Huset är 4 våningar och ca 6370 kvadratmeter.

» Läs också: Ny skola och idrottscentrum för 400 miljoner

Skolan kommer bli korridorlös i fyra våningar. Bottenvåningen innehåller olika gemensamma funktioner som till exempel en uthyrningsbar matsal och gymnastiksal.

Änglandaskolan
Huset är 4 våningar och ca 6370 kvadratmeter. Illustration: Origo Arkitekter
Änglandaskolan
Origo har ritat den nya Änglandaskolan i samarbete med Futurum Fastigheter och ByggDialog. Illustration: Origo Arkitekter

Den stora entréhallen som ligger mitt i byggnaden skapar ett unikt, gemensamt rum med ljusinsläpp från taket och cirkulationsstråk som leder vidare uppåt. På varje våning finns mindre aktivitetstorg som öppnar sig mot cirkulationsstråken och entréhallen.

Origo har ritat den nya Änglandaskolan i samarbete med Futurum Fastigheter och ByggDialog. Skolan blir en treparallellig F-6 skola för ca 525 elever. Byggherre var Futurum Fastigheter i Örebro och som arkitekter anlitades ORIGO arkitekter. Projektet utfördes i form av partnering som hanterades av Bygg Dialog som totalentreprenör.

Text av Myrna Whitaker

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!