2021-08-17 Efter branden: In3prenör bygger ny skola https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/08/illustration-av-cedervall-arkitekter-gottsunda-002.jpg

Efter branden: In3prenör bygger ny skola

Nya Gottsundaskolan. Illustration: Cedervall Arkitekter
Nya Gottsundaskolan. Illustration: Cedervall Arkitekter
Skola

I oktober 2018, brann två tredjedelar av Gottsundaskolan i Uppsala ner till grunden. De cirka 500 drabbade skoleleverna kunde flytta in i en ny modulskola redan till höstterminen 2019 och i samma veva påbörjades planeringen av en ny, modern och större skola.

Byggstart för nya Gottsundaskolan planeras till början av 2023 och inflyttning planeras till våren 2025. Den nya skolan kommer då att kunna välkomna 720 elever i årskurserna 6-9.

 – Det är ett omfattande arbete att uppföra en ny skola av den här volymen, vilket gör planeringsfasen särskilt viktig. Ambitionen med den nya Gottsundaskolan, och omgivande verksamheter, är att den ska bli ett lyft för hela Gottsunda som stadsdel, säger Uppsala Skolfastigheters VD, Mikael Carstensen.

Mötesplats tillgänglig för hela Gottsunda

Som första steg i byggprocessen rivs inom kort den gamla sporthallen Boll & Boule för att ge plats åt den nya skolan. Storleken på anläggningen kommer att bli närmare 14 000 kvm, med en tillhörande skolgårdsyta på drygt 16 000 kvm.

Stora delar av anläggningen kommer också att bli tillgänglig för alla invånare i Gottsunda och även det lokala föreningslivet. Byggnaden kommer utöver själva skolan att rymma en fullstor idrottshall, en fritidsklubb, ett bibliotek samt en danslokal.

Vidare planeras också för ett allaktivitetshus för föreningar.

Den nya skolan kommer att uppföras med certifieringen Miljöbyggnad Silver. Skolmiljön, inklusive skolgården, kommer att skapas utifrån ledorden nordisk natur, skandinavisk design och urbanism.

 – Jag är väldigt glad att välkomna IN3PRENÖR som huvudpartner i byggandet av nya Gottsundaskolan. De har en gedigen erfarenhet på området, vilket är viktigt i byggnadsprojekt av den här volymen, säger Annika Burström, projektchef på Uppsala Skolfastigheter.

 – Vi är stolta och glada över att ha fått förtroendet av Uppsala Skolfastigheter att i samverkan genomföra detta för staden viktiga projekt, vilket passar vår engagerade organisation väldigt väl, säger Lars-Erik Einerman, avdelningschef IN3PRENÖR Uppsala.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!