Byggindustrin Senaste nytt bygg
3 min lästid

Ramirent lanserar produkter för ökad cykelsäkerhet

28:e september 2016, 08:32
Ramirent lanserar produkter för ökad cykelsäkerhet
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Varje år drabbas cyklister av olyckor på grund av för dålig säkerhetsutrustning på byggarbetsplatser på vägar.

Ramirentägda Safety Solutions Jonsered, SSJ, har utvecklat ett nytt GC-räcke och en fartsänkande GC-matta som minskar olyckor vid arbeten på cykel- och gångbanor.

– För oss är det viktigt att alla byggarbetsplatser är säkra, inte bara för de som arbetar där utan också för de som rör sig i området. Med våra produkter minimerar vi olyckor och räddar liv samtidigt som vi höjer kunskapen om hur dessa platser bör säkras upp, bland annat med cyklister i åtanke, säger Jonas Söderkvist, vd på Ramirent.

De 1,4 meter höga gång- och cykelräckena, så kallade GC-räcken, förhindrar att cyklister flyger över dem vid kollision. Det skiljer sig dessutom från liknande produkter då det står stabilt med fötter som kan skruvas fast i marken för ytterligare säkerhet. Räcket är gulmålat och har möjlighet att utrustas med LED-belysning för att ytterligare öka synligheten. Tillsammans med GC-mattan, som effektivt varnar och sänker hastigheten hos cyklister, ökar säkerheten för både gång- och cykeltrafikanter och vägarbetarna.

– GC-räcket är utrustat med ett finmaskigt nät som förhindrar att cykelstyren kan fastna, vilket tidigare har lett till allvarliga olyckor. Det har även färgats gult för att synas bättre. Mattan har ett ytskikt som är halkfritt även vid regn, en viktig säkerhetsdetalj, säger Jonas Söderkvist, vd på Ramirent.

Utvecklingsarbetet har gjorts av Ramirentägda SSJ, där teamet med forsknings- och utvecklingsingenjörer utvecklat räcket och mattan baserat på problemen med dagens befintliga lösningar. Idag används ofta så kallade kravallstaket eller slirbalkar vid vägarbetsplatser nära gång- och cykelväg, men dessa är dessvärre inte avsedda för den här typen av användning. De rapporter som publicerats från Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, och Trafikverket visar dessutom att det saknas kunskap och medvetenhet om hur cyklister ska hanteras vid vägarbeten och att de riktlinjer som finns idag är otillräckliga och otydliga.

– De problem som identifierades i rapporterna har bidragit till kravställningen för utvecklingen av våra nya produkter. Räcken som används idag är inte utformade för detta, de klarar inte den belastning de utsätts för, och de blåser ofta omkull. Sammantaget är det här en stor säkerhetsrisk för gång- och cykeltrafikanterna, säger Hanna Sunnerheim Sjöberg, forsknings- och utvecklingsingenjör hos SSJ, som tillsammans med sina kollegor har lång erfarenhet av problemlösning och produktutveckling inom säkerhet på arbetsplatser.

Under projektets gång har SSJ samarbetat med NCC Viasafe för att få ta del av problem och synpunkter på dagens lösningar och få feedback på de nya lösningarna under utvecklingsarbetet.

Satsningen är en del i att bredda Ramirents helhetserbjudande och skapa hållbara lösningar för samhället. Med de nya produkterna får kunden en trygg arbetsmiljö samtidigt som säkerheten ökar för de som rör sig vid byggarbetsplatsen.

#arbetsplatsolycka #byggnationer #byggsäkerthet #ramirent
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0