Byggindustrin Senaste nytt bygg
2 min lästid

Storböter väntar för Nykvarns kommun

27:e april 2015, 14:32
Storböter väntar för Nykvarns kommun
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nykvarns kommun och det kommunägda Aktiebolaget Nykvarnsbostäder krävs på upphandlingsskadeavgifter/ böter för att inte ha följt upphandlingsreglerna när de köpt asfalteringsarbeten. Det skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Efter en annonserad upphandling under år 2013 ingick Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder ett avtal med en leverantör om asfalteringsarbeten. Avtalet gällde under ett år och kunde förlängas med upp till två år. Redan efter några månader kom det in klagomål till kommunen om att de utförda arbetena inte höll efterfrågad kvalitet. Både kommunen och Nykvarnsbostäder valde att inte förlänga avtalet med leverantören.

Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder träffade i stället den 5 maj 2014 ett avtal med ett annat företag som fortsättningsvis skulle utföra asfalteringsarbeten. Avtalet begränsades inte i tid, och det gäller fortfarande. Respektive kontraktsvärde med de båda beställarna uppgick till sådant värde att avtalet enligt huvudregeln borde ha annonserats. Eftersom både kommunen och Nykvarnsbostäder hade kunnat förutse att avtalet eventuellt inte skulle komma att förlängas, med hänsyn till de upplevda kvalitetsbristerna, fanns det inte heller någon rätt att göra undantag från annonseringsskyldigheten på grund av synnerlig brådska.

– Om en upphandlande myndighet inte vill förlänga ett avtal med en befintlig leverantör måste myndigheten följa upphandlingsreglerna och annonsera de upphandlingar som överstiger gränsen för direktupphandling. Otillåtna direktupphandlingar utan konkurrensutsättning är en av de allvarligaste överträdelserna som finns på upphandlingsområdet, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Kristina Geiger.

Nu vänder sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder ska dömas att betala sammanlagt 170 000 kronor i upphandlingsskadeavgifter/ böter.

#böter #konkurrensverket #storböter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0