Senaste nytt bygg
20:e april 20152 min lästid

Beredd att investera 12 miljarder i Göteborg

20:e april 20152 min lästid
Beredd att investera 12 miljarder i Göteborg
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Regeringen satsar 3,2 miljarder kronor i årliga subventioner för att få fart på byggandet av små lägenheter. Men egentligen råder det ingen brist på kapital. Bara i Göteborg är de tio största bolagen beredda att själva investera 12 miljarder kronor de närmsta fem åren. Det visar Fastighetsägarnas enkät ställd till de största fastighetsbolagen.

För andra året i rad har Fastighetsägarna GFR frågat sina största medlemsföretag i Göteborg vad de anser vara orsakerna till bristen på nyproduktion. Företagen som svarade hade gemensamt en omsättning på över 12 miljarder kronor under 2013. Sammanlagt förvaltar de tusentals fastigheter och tiotusentals lägenheter och lokaler i Göteborg. De är alla företag med stort inflytande över byggandet. Och svaret de ger är tydligt: det är inte subventioner branschen vill ha.

– Det är bra att regeringen har högt ställda mål med 250 000 nya bostäder under de närmsta fem åren. Men byggsubventioner är inte rätt väg att gå för att nå målet. Det är inte brist på kapital som gör att vi har en akut bostadsbrist och brist på centralt belägna kontorslokaler i Göteborg, säger Rikard Ljunggren, ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna i Göteborg.

Samtliga företag utom ett uppger att de investerat mindre i nyproduktion än vad de velat under den senaste femårsperioden. Ett av de största problemen som företagen upplever är bristen på markanvisningar. Även bristen på detaljplaner i rätt lägen upplevs vara ett problem.

– Subventioner gör ingenting åt grundproblemet som är brist på byggbar mark och en långsam plan- och bygglovsprocess samt en sönderreglerad hyresmarknad, säger Rikard Ljunggren.

#fastighetsägarna #fastighetsbranschen #göteborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0