2020-10-12 Sparkad ingenjör får rätt mot Amazon https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/10/tingsratt-2.jpg

Sparkad ingenjör får rätt mot Amazon

Foto: Jesper Norell
Senaste nytt bygg

En ingenjör som arbetade på Amazons serverhall i Eskilstuna fick sparken när han återvände till jobbet efter att ha brutit foten i en olycka.
Nu ogiltigförklaras uppsägningen av Stockholms tingsrätt – som tvingar bolaget att betala skadestånd.

Det var under 2018 som ingenjören, som kommer från Nederländerna, rekryterades av Amazon för att arbeta på deras datacenter i Eskilstuna.

Han började sin anställning i april 2018 och då var anläggningen fortfarande under uppbyggnad och all personal var inte på plats.
Det saknades chefer på plats och ingenjören upplevde stämningen som ”kaotisk och stressande”.
Han beskriver bland annat att han inte fick någon ordentlig introduktion, att det var långa arbetsdagar och att relationen med arbetsledaren var dålig – särskilt efter att han bett om bättre stöd i arbetet.

Som en följd av arbetsmiljön drabbades han av sömnproblem, sökte läkarhjälp, men fick inget stöd från sin arbetsgivare, enligt domen.
I november 2019 ut för en fallolycka. Han ramlade från en stege på fyra meters höjd och bröt foten, varefter han blev sjukskriven på heltid fram till april i år. 

I juni varslade Amazon Data Services Sweden AB ingenjören om uppsägning, på grund av personliga skäl. Bland annat uppgavs ”bristande arbetsprestationer” som orsak.
Beslutet saknade helt grund, enligt mannens juridiska ombud på fackförbundet Unionen.

Eftersom Amazon Data Services Sweden AB saknar kollektivavtal gick ärendet direkt upp till tingsrätten.
Ingenjören och Unionen krävde tillsammans att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och yrkade på sammanlagt 150 000 kronor för brott mot anställningsskyddet, las.
Avgörandet gick snabbt, eftersom Amazon Web Services före domstolsförhandlingen medgav att motparterna hade rätt. 

Stockholms tingsrätt har nu dömt företaget till att betala 50 000 kronor i skadestånd samt ersätta mannen med 16 månadslöner för den ogiltiga uppsägningen. Amazon ska även stå för ingenjörens rättegångskostnader på cirka 44 000 kronor.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!