Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Gatun Arkitekter ritar nytt ställverk

4:e maj 2020, 14:40
Gatun Arkitekter ritar nytt ställverk
Byggnaden är en nutida tolkning av den klassiska industriarkitekturen med tegelvalv i fasaduttrycket. Illustration: Gatun Arkitekter
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Gatun Arkitekter har fått i uppdrag att rita ett ställverk på hela 400kV i centrala Stockholm som binder samman Hammarby Sjöstad med Södermalm.

Ställverket är en del av Stockholms nya urbana transformatorstation som ska utöka och stärka elförsörjningen i centrala Stockholm och binder samtidigt samman Hammarby Sjöstad med Södermalm.

– Det är ovanligt med ställverk placerade på så här pass centrala platser, särskilt i denna storlek, säger arkitekt Olof Philipson i ett pressmeddelande. Gestaltningen har därför varit särskilt viktig för att samspela väl med den urbana miljön.

Delar byggs under mark

Delar av byggnaden placeras under mark för att spara på yta. Arkitekterna beskriver ställverket som en modern tolkning av klassisk industriarkitektur med valv och tegel. Lekfulla ornament, valv i skiftande storlekar och slaget tegel i skiftande bränning skapar en lätt karaktär storleken till trots.

­– Vi har lagt extra omsorg på det minimala mötet mellan valv och mark för att ge byggnaden en känsla av lätthet trots byggnadens storlek och saknad av öppningar, berättar Keimann Pham, arkitekt & konstruktör.

Det är ABB/Linxon tillsammans med Skanska som levererar stationen till Svenska Kraftnät. Gatun Arkitekter står för gestaltning och arkitektur. Drifttagning är planerad till 2022. Projektet är en del av “Stockholm Ström”, ett samarbete mellan Svenska kraftnät, Vattenfall och Ellevio för att möta framtidens behov av säkra elleveranser.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0