2020-03-04 Nya kulturhuset närmar sig verklighet – byggstart i maj https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/03/översikt_dag.jpg

Nya kulturhuset närmar sig verklighet – byggstart i maj

Kulturhuset kommer att byggas i tre våningar och bli cirka 2 500 kvadratmeter stort. Bild: Sweco
Kulturhuset kommer att byggas i tre våningar och bli cirka 2 500 kvadratmeter stort. Bild: Sweco
Projekt

Kampen har pågått i över ett årtionde. Men nu kan snart spaden gå i marken för ett kulturhus i Bergsjön. Och i väntan på invigningen 2022 öppnar nu ett minikulturhus i Bergsjöns bibliotek.

Arbetet med ett kulturhus i Bergsjön har varit igång i många år. Diskussionerna startade för över ett årtionde sedan och på grund av att de förberedande markarbetena dragit ut på tiden skjuts nu byggstarten av Kulturhuset till maj. 

– Vi har inte spikat datum för första spadtag än, men det känns jättebra att vi kan komma igång och bygga i maj, säger Christian Motter, från Higab som bygger huset med Veidekke som entreprenör.

Higab jobbar utifrån samma produktionstid som tidigare och räknar med att Kulturhuset Bergsjön ska stå klart för invigning i början av 2022.

Minikulturhus i biblioteket

Dessutom flyttar ett minikulturhus in i Bergsjöns bibliotek. Tanken är att så smått sätta fart på den verksamhet som sedan ska fylla kulturhuset.

– Vad det blir sker tillsammans med de som bor här, vad de vill att kulturhuset ska fyllas med. Nu har vi möjlighet att mjukstarta med programverksamhet här på biblioteket, säger Katja Ahlsell, som är projektledare för kulturhuset och ansvarig för verksamheten,

Hon och de andra aktörerna är dock väl medvetna om att en längre byggtid påverkar de som bor, arbetar och har sina verksamheter i Bergsjön.

– Självklart och det är vi ledsna för. Vi ska göra vårt bästa för att stödja upp och hoppas på fler verksamheter i centrum för att lyfta de som är verksamma där.

Nu heter det Kulturhuset Bergsjön

Förra veckan tog också kulturnämnden beslut om det officiella namnet på Göteborgs nya kulturhus. Det kommer att heta ”Kulturhuset Bergsjön”.

– Det är många hänsyn att ta när gator, torg och byggnader ska namnges. Namnet ska till exempel inte vara svårt att förstå, kunna misstolkas, eller upplevas som diskriminerande och vi ska leva med det i många år, säger Lars O. Carlsson, ordförande i namnberedningen som förbereder namnfrågor och ger beslutsunderlag till nämnden.

Studio, black box och studierum

Kulturhuset kommer att byggas i tre våningar och bli cirka 2 500 kvadratmeter stort. I byggnaden kommer det finnas bibliotek, utställningsytor, musikstudio, black box och studierum för de som vill arbeta med lera, foto och textiler. Dessutom ska det finnas möjlighet till filmvisning och festlokal för upp till 150 människor.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!