Byggindustrin Projekt
2 min lästid

Nya Skurubron igång

9:e december 2019, 07:00
Nya Skurubron igång
Bild på den nya bron. Illustration: Dissing+Weitling
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Det var kungen Hans Majestät Gustaf V som invigde valvbron över Skurusundet 1915. Nu, över 100 år senare är det dags för Trafikverket att tillsammans med Nacka kommun påbörja arbetet med en tredje bro.

– Det är med entusiasm vi tar oss an det historiska arvet från tidigare generationer. Ett arv vi kommer vårda med stor omsorg och förvalta för ett mer hållbart resande i framtiden, säger Helena Sundberg regional direktör på Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Den nya Skurubron är varmt efterlängtad i både Nacka och Värmdö. Den förbättrar framkomligheten och gör att fler kommer till sina jobb i tid samtidigt som den möjliggör för vidare bostadsbyggande i Boo, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Binder ihop Värmdön med fastlandet

Den nya bron byggs söder om den befintliga och över Skurusundet för att binda ihop Värmdön med fastlandet. Den är designad för att bibehålla den natursköna estetik som råder på platsen.

Brodäcket med vägbana byggs helt i stål och tillverkas i delar för att sedan fraktas och svetsas ihop på plats. Kollektivtrafiken får ett eget körfält i vardera riktning på den nya bron. Renoveringen av den befintliga valvbron påbörjas efter att den nya är på plats. Den äldsta bron renoveras helt och blir en lokal vägbro över Skurusundet. Tvillingbron renoveras för att bli en bro för gång- och cykeltrafikanter.

Trafikverket räknar med att hela projektet där bygget av en ny bro och renovering av den befintliga är klar år 2024.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0