2019-11-06 Stora Enso planerar nytt huvudkontor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2017/11/senso.png

Stora Enso planerar nytt huvudkontor

FOTO: Patrik Lindén
FOTO: Patrik Lindén
Papper & Massa
Projekt

Centrala Helsingfors kan bli den nya hemvisten för Stora Ensos nya huvudkontor. Bolaget samarbetar med det finska pensionsförsäkringsbolaget Varma för att bygga det nya kontoret.

Stora Enso kommer att hyra en del av byggnaden, som beskrivs som ett exempel på modern träarkitektur i världsklass.

– Som företaget för förnybara material, vill vi på Stora Enso att vårt nya huvudkontor ska placeras i en modern, hållbar kontorsbyggnad i trä. Vi är glada över att delta i ett byggprojekt som representerar träarkitektur i världsklass här i Helsingfors, och som samtidigt ger våra medarbetare bästa möjliga arbetsmiljö. Det blir en kostnadseffektiv lösning för vårt huvudkontor som kommer att leda till kostnadsbesparingar jämfört med vår nuvarande placering, säger Seppo Parvi, Stora Ensos finansdirektör och landsansvarig för Finland i ett pressmeddelande.

Katajanokanlaituri 4

Byggnaden kommer att uppföras på adressen Katajanokanlaituri 4 i Helsingfors. Varma kommer att ordna en arkitekturtävling om byggnadens design samt ansöka om en miljöcertifiering på Platinum-nivå enligt LEED-systemet. Byggmaterialet är förnybara trämaterial från Stora Enso, så byggnaden kommer att lagra koldioxid under hela livscykeln. Träbyggnader leder bevisat till bättre kvalitet på inomhusluften, ökad produktivitet, mindre stress och färre sjukdomar, det skriver bolaget.

– Trä är det enda byggmaterial lämpat för storskalig produktion som är såväl helt återvinningsbart som förnybart och återanvändbart. Genom att använda trä kan vi bidra till att minska koldioxidutsläppen med upp till 75 procent. Jag ser verkligen fram emot att få utnyttja all vår kunskap och erfarenhet om träkonstruktion och samtidigt vara med och skapa en helt ny, banbrytande och iögonfallande byggnad i den finska huvudstaden. Jag är glad att Helsingfors stad och Varma vill vara med och främja hållbar träbyggnation, säger Jari Suominen, chef för Stora Ensos division Wood Products.

Stora Enso har cirka 450 medarbetare på sitt nuvarande huvudkontor i Helsingfors, som är byggt 1962 och designat av arkitekten Alvar Aalto. På grund av våningsplanens struktur är det svårt att anpassa arbetsytorna till dagens kontorskrav. Den nya byggnaden beräknas stå klar 2023.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!