2019-11-04 Bygge akutstoppas: livsfarliga brister https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/gasverket-hjorthagen-stockholm-stad.jpg

Bygge akutstoppas: livsfarliga brister

Etapp Gasverket. Foto: Stockholm Stad
Projekt

I hus 9 i Norra Djurgårdsstaden i Gasverksområdet byggs ett nytt museum. Men efter ett besök av Claes Thim, regionalt skyddsombud hos Elektrikerna, stoppades bygget akut, det rapporterar StockholmDirekt.

I oktober gjorde Claes Thim, regionalt skyddsombud hos Elektrikerna, ett platsbesök. Han beskriver bygget som något av det värsta han upplevt under sin tid som skyddsombud, till StockholmDirekt.

– Det första vi ser är en lastbil med lyftkran som lyfter material utan att området är avspärrat. Det måste spärras av så ingen som går där under riskerar att dö.

– Sedan var det undermåliga skyddsräcken som de gjort själva av klent och trasigt virke. Skulle någon snubblat mot räcket på fjärde våningen hade de troligtvis fallit ned till marken, säger han.

”Jätteskitigt och ostädat”

Det ska även ha stått helt oskyddade gasflaskor, det saknades skyltar som pekade ut utrymningsvägar belysningen var dålig och det låg skräp överallt.

– Det var jätteskitigt och ostädat. Det var mycket klotter också, ”din mamma är en hora”, ”sug min stora kuk” och liknande. Det blev jag jävligt förbannad över. Det är verkligen inte acceptabelt, säger han.

I skrivande stund är arbetet igång igen och i ett mail till ÖstermalmDirekt skriver Marcus Nord, arbetschef på byggbolaget Cobab att den ”uppkomna situationen är tråkig och allvarlig” och att arbetsmiljön har högsta prioritet.

”Det är bra att bristerna nu kommit upp och vi avbröt direkt berörda arbeten och stängde av berörda delar av byggnaden och satt personal på att åtgärda dessa brister. Efter en gemensam syn 2019-10-30 kommer nu målare och elektriker att återgå till arbetsplatsen”, skrev han.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!