2019-10-09 Gigaflygplats klar – prislapp: 588 miljarder https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/Beijing_New_Airport-wikipedia-1.jpg

Gigaflygplats klar – prislapp: 588 miljarder

Flygplatsen har formen av en sjöstjärna med sex böjda terminaler. Bild: Wikipedia
Flygplatsen har formen av en sjöstjärna med sex böjda terminaler. Bild: Wikipedia
Flyg
Projekt

Efter fem års byggarbete med en total investering på 63 miljarder dollar står Pekings nya flygplats klar. Bygget är större än 100 stycken fotbollsplaner och är tänkt att ta emot 100 miljoner passagerare årligen.

Även om den nya flygplatsen Beijing Daxing International Airport nu anses vara färdigbyggd dröjer det innan den utnyttjas i full kapacitet. Inledningsvis ska flygplatsen hantera 72 miljoner passagerare årligen, för att 2025 nå 100 miljoner och därmed bli världens största flygplats.

Flygplatsen är större än 100 stycken fotbollsplaner och har kostat hundratals miljarder kronor att färdigställa. Bild: Wikimedia Commons

Flygplatsen är ritad av den irakiske arkitekten Zaha Hadid och har formen av en sjöstjärna med sex avlånga terminaler. Tanken är att Daxing ska mildra på trycket för stadens andra flygplats Beijing International Airport. Teknik för ansiktsigenkänning kommer att användas med alltifrån incheckning till att hitta sin plats på planet.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!