2019-10-07 Massiv markmålning i Göteborg https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/maler-goteborg-markmalning-webb.jpg

Massiv markmålning i Göteborg

Målning pågår. Foto: Världskulturmuseet/ Anja Sjögren
Nyheter
Projekt

För att inspirera och välkomna skapas nu en massiv markmålning direkt på betongplattorna framför Världskulturmuseet vid Korsvägen

Ytan framför Världskulturmuseets entré är en central plats i Göteborg med stora möjligheter. I år har museet initierat ett projekt för att aktivera, levandegöra och färgsätta platsen som under lång tid varit grå. Som första steg har tre konstnärer getts i uppdrag att gemensamt utveckla och genomföra en målning på ca 1000 m2. Verket invigs under Kulturnatta den 25 oktober.

Ursnitt av verket Matrix. Foto: Världskulturmuseet

Matrix

Konstnärerna som valdes ut är Ea ten Kate, Valeria Montti Colque och Jonathan Josephsson (Ollio). De har valt att kalla målningen för Matrix. Verket rymmer ett myller av celler eller öar och flera av de detaljrika motiven är direkt inspirerade av Världskulturmuseernas samlingar. Temat är kopplat till museets basutställning Korsvägar.

– Man kan tolka hela motivet på olika sätt, till exempel kan det vara en sammankomst av artefakter som flyter runt i kosmos eller föremål utplacerade på ett displaybord, kanske guppar mönstrade plastsaker runt på vattenytan… I vissa celler möts mönster från platser som annars inte skulle korsas, i andra finns referenser till gemensamma motiv såsom stjärnor, berg, djur och livets cykler, berättar konstnärerna om verket i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!