2019-10-02 Arkitektritat bad integreras i naturlandskapet https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/10/liljewall-bad.jpg

Arkitektritat bad integreras i naturlandskapet

Bergsbadet planeras integreras i Öjeberget, Järvsö. Foto: Liljewall
Projekt

I hjärtat av Hälsingland planeras ett unikt upplevelsebad och rekreationscenter. Byggherre är Järvsö Bergsbad AB och projektet ska ritas av Liljewall arkitekter.

Projektet drivs sedan 2018 i ett joint venture med RISE, Propell Innovation Hub, Fiber Optic Valley och Liljewall.

Visionen är att Bergsbadet ska bli en fantasieggande och konstnärlig miljö där besökarna kan ta del av hotell- konferens-, natur-, kultur- och spaupplevelser. Konceptet tar ansats från Hälsinglands kultur, historia och unika natur och ska genomsyras av ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet på ett otvunget sätt.

Skiss: Liljewall

Lockar en bred målgrupp

En viktig del i arbetet har varit att skapa en plats som lockar en bred målgrupp där kulturella möten uppstår och uppmuntras – året om. Här ska finnas något för alla – från upplevelsesökarna och kulturfantasterna, till de stora familjerna.

Resultatet är en byggnad i trä, vars form är anpassad efter bergets branter och de utblickar över Järvsö, Ljusnan och halva Hälsingland som platsen bjuder på. Ovanpå byggnadskropparna skapas överbryggningar mellan inne och ute där spa spiller ut på en platå och restaurangen på en annan. Eventuellt adderas en skulpturpark eller liknande i naturmiljö.

– Det har varit viktigt att låta byggnaden landa och integreras i det unika naturlandskapet på ett vördnadsfullt sätt. Byggnaderna ska tillföra värden och möjligheter men samtidigt kännas som en självklar del av berget, skogen och Järvsö. Att ta tillvara på utblickar och låta naturen vara en del av den rumsliga upplevelsen även inne i huset har varit en drivande faktor i utformningen av det som nu ligger som förslag, berättar Andreas Pålsson, ansvarig arkitekt på Liljewall i ett pressmeddelande.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!