2019-08-19 Unik muralmålning på stadshuset i Nacka https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/nacka-webb.jpg

Unik muralmålning på stadshuset i Nacka

Muralmålning av Okuda i Toronto. Fotograf: Sharon Mendonca
Projekt

Ett stort konstverk kommer att uppföras på stadshuset i Nacka.

– Konst och kultur är viktigt i ett samhälle. Det får oss att reflektera och beröras. Vi arrangerar den här festivalen för att vi vill ingjuta hoppfullhet och framtidstro. Stärka arbetet för det goda och vänliga samhället där människor trivs och mår bra. Nacka är väldigt vackert, men det finns platser som kan bli ännu vackrare. Nu vill vi ge liv och färg åt döda ytor, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, i ett pressmeddelande.

Spansk konstnär smyckar stadshuset

Wall Street Nacka är Stockholmsområdets första muralmålningsfestival. Under de två första veckorna i september kommer ett 20-tal internationellt erkända konstnärer att skapa mästerliga målningar runt om i Nacka kommun. Och nu står det alltså klart att en av väggarna som ska målas är Nacka Stadshus. Den som får äran att skapa konstverket är den spanske konstnären Okuda San Miguel. Okuda har ett unikt och ikoniskt konstnärsspråk, fyllt av berättande symbolik som på olika sätt uppmanar  betraktaren till reflektion. Hans konst återfinns över hela världen, så som i Indien, USA, Japan, Brasilien, Sydafrika och Mali.

– Okuda är en modig konstnär som tar för sig av livet i världen med stora mått. Med sin kraftfulla uppenbarelse utmanar han oss. Ödmjuk och vänlig, men inte blygsam. Okudas konstnärsspråk präglas av geometriska strukturer och mönster i starka harmoniska färger, och han anpassar alltid verken efter den plats han är på. Jag har sett skissen, och det kommer att se fantastiskt ut på stadshuset, säger Fredrika Friberg, stadskreatör, Nacka kommun.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!