2019-08-15 Smart flexibilitet i nya Peab Center https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/08/peab-center.png

Smart flexibilitet i nya Peab Center

Bild: Spectrum Arkitekter.
Mässor
Projekt
Reportage

I Ulriksdal växer en helt ny stadsdel fram. Den skapas av Peab och blir en tät bebyggelse bestående av bostäder, kontor och idrottshall. Om några år är tanken att området ska bestå av hela 1 500 nya bostäder där cirka 9 000 människor kommer att arbeta.

En av arbetsplatserna är byggföretagets egna, Peab Center Stockholm. Peab ska bygga och utveckla sitt eget kontor i området där program- och inredningsarkitekt Spectrum Arkitekterföljer med på resan.

Den 14:e september togs första spadtaget för det som ska bli Peab Center Stockholm, ett av fem hus som byggs utmed E4:an strax norr om Järva krog.
– Som programarkitekt har vi först tagit reda på Peabs behov, analyserat och paketerat dem så att det går att projektera och inreda utifrån. Sen finns det naturligtvis en annan aspekt – de behoven vi ser idag kan vi vara ganska säkra på att inte kommer gälla för all framtid. Därför är det också viktigt att vi försöker tänka oss hur behoven kan se ut i framtiden. Det är inte helt enkelt, men det är just därför som jag är så glad att det här huset är byggt med en såpass smart flexibilitet, säger Wivian Eidsaunet, ansvarig arkitekt på Spectrum Arkitekter.

Smart flexibilitet

Ett exempel på smart flexibilitet är bland annat en stor frihet i storlek och antal på rum i de så kallade ”mittkärnorna”. Större utrymmen på kontoret kan anpassas med innerväggar, eller utan.
– Det är inte förutbestämt exakt vilken storlek alla rum måste ha, något som annars är en vanlig lösning. Det var en viktig förutsättning och det är också något som vi har förhållit oss till väldigt tidigt. När vi till exempel har tagit fram mönsterläggning av mattor har vi inte förhållit oss till de byggda rummens storlekar, utan tvärt om lagt ett mönster som går genom rummen och även utanför rummens väggar. En lösning som också är hållbart över tid eftersom den inte påverkas av att rummens storlek eventuellt förändras.

Har hittat Peab-stilen

I skrivande stund håller inredningsprojekteringen på att avslutas och Peab handlar upp inredningen. Peab samlar fler verksamheter under samma tak i Peab Center Stockholm, och man har valt en enhetlig typ av inredning, där färgsättningen är det som skiljer våningsplanen från varandra. Men Wivian Eidsaunet berättar att de ändå har lyckats hitta ett uttryck som är eget för Peab.
– Jag skulle nog säga att vi har hittat en Peab-stil. Det är så vi jobbar. Vi försöker alltid realisera kundens vision om vem de vill vara. I det här fallet en rationell men mjuk inredning. Den bygger helt på Peabs kärnvärden: Jordnära, Utvecklande, Personliga och Pålitliga. Det ska vara en plats man vill komma tillbaka till!

Fakta
Peab center Stockholm

PROJEKT: Nybyggnad av Peab Center Stockholm, Ulriksdal (hus B, våning 1-9)
YTA: 14 000 kvadrat
RYMLIGHET: Arbetsplats för cirka 600 medarbetare
PROJEKTTID: 2015-2019
LEDORD: Jordnära, Utvecklande, Personliga, Pålitliga
Förutom Peabs värdeord, det nära samarbetet och framtidstänk präglas projektet av hållbarhet och innovation och ska miljöcertifieras ”Good” enligt Breeam.

    Vill ni ställa ut på mässan – skriv in dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar en säljare på Fastighetsmässan dig

    Missa inget!

    Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!