2019-06-12 Kommunen stäms för hävd entreprenad https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/gustavsberg-hamnwebb.jpg

Kommunen stäms för hävd entreprenad

Gustavsberg Hamn. Foto: Wikimedia Commons / Holger Ellgaard
Projekt

Entreprenören MVB Öst går till domstol och stämmer Värmdö kommun på grund av en hävd entreprenad. Värmdö kommun stäms på drygt 26 miljoner kronor.

Projektet ärendet gäller är det nya kulturhuset Porslinsfabriken i hamnen i Gustavsberg på Värmdö. Nyheten publicerades först i Nacka Värmdö Posten.

Taket gav vika

Det var när entreprenören MVB Öst för nästan tre år sedan upptäckte att taket höll på att ge vika som bygget stoppades. Kostnaden för att reparera taket skulle gå på 86 miljoner kronor. Sedan dess har bygget stått still.

Därefter kom kommunen med ett nytt, mindre förslag. Hela taket och halva ugnshallen skulle rivas. Istället skulle en ny byggnad uppföras. I den rivna delen skulle en kulturpark skapas. För att klara bygget behövde man också sälja Dekorhuset och G-studion. Efter att fullmäktige fattat beslut om den nya inriktningen för kulturhuset och att kostnaden för projektet inte skulle öka, har man informerat MVB Öst om att avsikten var att komma igång med bygget senast i januari 2019, skriver Nacka Värmdö Posten.

Häver entreprenaden

Men i oktober 2018 kom beskedet. Värmdö kommun häver entreprenaden för bygget. Ett mer än 22 månaders avbrott tillsammans med deformationen i takkonstruktionen, som ingen av parterna kunde förutse, ska utgöra skäl för att häva kontraktet och återstående arbeten, enligt kommunen.

MVB Öst svarar med att stämma Värmdö kommun på 26,7 miljoner kronor för att, i strid med tidigare givna besked, ha hävt entreprenaden. Bolagets juridiska ombud menar att kommunen själv vållat produktionsavbrottet och att inga av de kriterier för hävningsrätt som kommunen anfört gäller. 

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!