2019-04-23 Trafikverket stäms på 80 miljoner euro https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2018/08/tunnelarbete-forbifart-stockholm-webb.jpg

Trafikverket stäms på 80 miljoner euro

Arbetet kring Förbifart Stockholm stoppas
OBS: Bilden är tagen ur ett annat sammanhang. Foto: Wikimedia commons.
Byggindustrin
Projekt
Vägar

Branschaktuellt skrev tidigare om att Trafikverket beslutade att bryta miljardkontraktet med entreprenören som anlitades för Förbifart Stockholms tunnelprojekt på Lovön. Det kan du läsa mer om här.

Nu stämmer i sin tur italienska Vianini Lavori Trafikverket på 80 miljoner euro, det rapporterar DN.

– Det är klart att det är ett ganska ovanligt läge för oss, framför allt med tanke på att det ska hanteras i ett utländskt rättssystem. Såvitt jag vet är det även det största skadeståndskrav vi någonsin fått, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket i ett citat till DN.

Lämnats in till italiensk domstol

Stämningsansökan har lämnats in till en italiensk domstol av av bolaget Vianini Lavori som vann upphandlingen tillsammans med ett annat italienskt bolag. Bygget inleddes först 2016 och har efter det präglats av en del problem. Trafikverket valde då att bryta kontraktet med den italienske entreprenören. Men efter det beslutet kräver nu Vianini Lavori ett skadestånd på 80 miljoner euro (836 miljoner kronor), enligt stämningsansökan.

– Det är ett tidigt skede så jag kan inte ge så många detaljer. Vi ska analysera det här nu, säger Charlotta Lindmark till DN.

– Hur vi kommer bemöta kravet är svårt att ha någon exakt uppfattning om i nuläget, men vi kommer sannolikt att bestrida det.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!